30/04/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΓΙΑΣ & WINE STYLE (Masterclass για τη Μαυροδάφνη)

Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ          ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση…


Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ          ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την προσπάθεια του Στέφανου Κόγια Stefanos Kogias να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον ελληνικό οίνο με το δικό του τρόπο.

Πιστεύουμε ότι το «εργαλείο» με την κωδική ονομασία «Masterclass» με τον τρόπο που το οργανώνει και εκτελεί ο Στέφανος είναι εξαιρετικό σε απόδοση. Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τόσο την χωροθέτηση της κάθε ποικιλίας όσο και τη δυναμική της. Η σύνδεση της πληροφορίας από το ράφι στο βαρέλι είναι εξαιρετική και βοηθά να κατανοήσει κανείς τη διαφορετικότητα όχι μόνο της ποικιλίας , αλλά και της κάθε περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του στυλ του κάθε οινοποιείου (οινοποιού).

Εμείς πάντως βγήκαμε πιο σοφοί απ΄όλα αυτά τα Masterclass. Ευχαριστούμε Στέφανε…

————————————-

Λίγο κουρασμένος αλλά εμφανώς ευχαριστημένος, ο Στέφανος βρήκε χρόνο να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις των Tropos Wine Times με το πέρας του Masterclass για τη Μαυροδάφνη που έλαβε χώρα στις νέες εγκαταστάσεις του WSPC  τη Δευτέρα 24/5/2019

Ερώτηση 1 : Μπορεί η Μαυροδάφνη να γίνει ο 5ος Ambassador του ελληνικού Αμπελώνα;

Σ. Κόγιας:  Σίγουρα η Μαυροδάφνη θα μπορούσε να είναι ένας Brand Ambassador του ελληνικού κρασιού, δεν ξέρω αν α είναι ο 5ος ο 6ος ή ο 7ος, δεν έχει μεγάλη σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Μαυροδάφνη είναι μια ποικιλία που έχει χαρακτήρα, και τα μεγάλα κρασιά γίνονται από ποικιλίες που έχουν χαρακτήρα.

Ερώτηση 2: Ποια η σχέση της Μαυροδάφνης με το βαρέλι;

Σ.Κόγιας: Τώρα όσον αφορά τη σχέση της με το βαρέλι, προσωπικά προτιμώ τα φρέσκια κρασιά με πρωτογενή αρώματα και το ποικιλιακό χαρακτήρα να φαίνεται μπροστά, άρα προσωπικά θα προτιμούσα είτε μια ελάχιστη παρέμβαση από βαρέλι αν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον παραγωγό ή σχεδόν καθόλου, άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ωρίμανση ενός κρασιού όπως είναι οι τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ή οι αμφορείς.

Ερώτηση 3 : Τι προτιμάς – Μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη ή blended;

Σ. Κόγιας: όσον αφορά, το αν θα ήθελα προσωπικά μια μονοποικιλιακή μαυροδάφνη ή σε blend, νομίζω είναι 2 διαφορετικά στοιχεία. Όταν μιλάμε για ένα κρασί blend, μιλάμε για ένα κρασί το οποίο είναι ένα κρασί περισσότερο branding, αν μιλάμε όμως για μια μονοποικιαλή μαυροδάφνη, ένα μονοποικιαλό κρασί, εκεί μιλάμε για ένα κρασί που θέλουμε να αναδείξουμε το ποικιλιακό του χαρακτήρα

Related Posts

HAROULA RED: USA can you hear me?

21/03/2018

21/03/2018

HAROULA RED: USA can you hear me? Are you interested in a wine with light cherry color, with complex aromas...

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ – Gaia Wines Santorini

26/03/2018

26/03/2018

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ Δοκιμάσαμε το “ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ” που συνόδευσε το κύριο πιάτο μας (συναγρίδα) στο εστιατόριο Koursaros Drosia και εντυπωσιαστήκαμε.

TOMH means 100% Moschofilero

21/03/2018

21/03/2018

TOMH means 100% Moschofilero Moschofilero from Mantineia PDO is one out of 4 Ambassadors of Greek wines (Assystiko, Xinomavro and...

1ο Thessaloniki Wine Show 2019

01/04/2019

01/04/2019

Όλοι οι Άνθρωποι των Οινοποιείων που συμμετείχαν στο 1ο Thessaloniki Wine Show 2019 που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,...

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

21/03/2018

21/03/2018

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

27/03/2018

27/03/2018

MOUHTARO: It sounds Greek to me! #Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

ΝΕΥΜΑ – Το Πάντρεμα του Βορρά και του Νότου

16/02/2022

16/02/2022

ΝΕΥΜΑ – Το Πάντρεμα του Βορρά και του Νότου – ΝΕΓΚΟΣΚΑ & ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ – Νέος Οίνος στην αγορά από το...

COCKTAILS με Ρετσίνα; Φυσικά, μας απαντάει η Ελένη Κεχρή

21/10/2019

21/10/2019

Με αφορμή τα νέα γραφεία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης  (Αδριανουπόλεως 3, Καλαμαριά), οι Άνθρωποι του Οινοποιείου ΚΕΧΡΗΣ Kechris ετοίμασαν ένα...

Απ την Αναγεννητική Γεωργία στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

23/12/2022

23/12/2022

Αν και ο Ιστορικός Αμπελώνας μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής Γεωργίας, οι Άνθρωποι που απολαμβάνουν τους οίνους...

Bιδιανό Masterclass απο την Wine Style

05/11/2019

05/11/2019

Με το πέρας του εξαιρετικού Masterclass για μια ποικιλία/οίνος έκπληξη από την Κρήτη, οι: – Νίκος Δουλουφάκης, Αμπελουργός/Οινολόγος/Οινοποιός( Douloufakis Winery...

O Master Wine Konstantinos Lazarakis MW για το Masterclass της Μαυροδάφνης

25/06/2019

25/06/2019

O Master Wine Konstantinos Lazarakis MW για το Masterclass της Μαυροδάφνης στο WSPC – Wine & Spirit Professional Center Σε...

ΜΠΑΚΗΣ ΤΣΑΛΚΟΣ : TO ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 15 ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ !

20/05/2019

20/05/2019

Συναντήσαμε τον Wine maker του  ΚΤΗΜΑ Οινογένεσις κύριο Bakis Tsalkos ο οποίος μας μίλησε για το Όραμα του Οινοποιείου του...

MASTERCLASS με τη Riedel: ένα ταξίδι των αισθήσεων

08/02/2023

08/02/2023

MASTERCLASS με τη Riedel: ένα ταξίδι των αισθήσεων To Portal για το Αμπέλι και τον Οίνο “Tropos Wine Times” παρευρέθηκε...

ΜΑΝΤ(Δ)ΗΛΑΡΙ -Οινοποιείο Λυραράκη στην Κρήτη

20/03/2018

20/03/2018

ΜΑΝΤ(Δ)ΗΛΑΡΙ -Οινοποιείο Λυραράκη στην Κρήτη (Wines of Crete) Μπορεί ένα μανδηλάρι να παλαιώσει;

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013

01/07/2019

01/07/2019

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013 Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης , εκπρόσωπος της νέας γενιάς...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *