27/04/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

Οι “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ”

Το Ξινόμαυρο είναι μια από τις εκλεκτότερες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Καλλιεργείται πάνω από τον Όλυμπο στη Βόρεια Ελλάδα, με καλλιεργητικά κέντρα τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα και τη Ραψάνη. Από το Ξινόμαυρο παράγονται οι οίνοι ΟΠΑΠ «Νάουσα» και «Αμύνταιο», ενώ η ποικιλία συμμετέχει επίσης στους οίνους ΟΠΑΠ «Γουμένισσα» (Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα) και «Ραψάνη» (Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό).

 

Οι “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ”

Η τοποθεσία (Ροδοχώρι), η Ποικιλία (Ξινόμαυρο), το Αμπέλι της κλωνικής επιλογής, το Οινοποιείο (ΑΡΓΑΤΙΑ) οδήγησαν στη δημιουργία ενός Κορυφαίου Ποικιλιακού Κρασιού – το Ξινόμαυρο της ΑΡΓΑΤΙΑΣ. Η Χαρούλα και ο Παναγιώτης – ιδρυτές της ΑΡΓΑΤΙΑΣ- μαζί με το Χρήστο πάνω σε μία οινογευστική συζήτηση αποφάσισαν να καλέσουν κοντά τους ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία για τη ζωή, λατρεύουν το Ξινόμαυρο, τους αρέσει να συνεργάζονται και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Κάπως έτσι φτιάχτηκαν το 2010 “Οι Φίλοι Του Ξινόμαυρου”.

Η ΑΡΓΑΤΙΑ

Το οινοποιείο της Αργατίας βρίσκεται στο Ροδοχώρι, σε υψόμετρο 540 μ, σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάουσα, την καρδιά της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης.Διαθέτει ένα πρότυπο  οικογενειακό οινοποιείο, εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας της αμπέλου και γνωρίζει τα «μυστικά» της παραγωγής ποιοτικού κρασιού και της φιλοξενίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες http://www.xinomavro.net/

(good) wine is a (warm) hug in a glass! TROPOS WINE TIMES