PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών και τιμή φιάλης στο ράφι περί τα 40 ΕΥΡΩ
Πριν λίγες μέρες είχαμε την χαρά και την τιμή να είμαστε Χορηγοί Επικοινωνίας σε μια σπουδαία έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων που έγινε στη Θεσσαλονίκη (Βελλίδειο) για 17η χρονιά, τον γνωστό σε όλους “ΧΑΡΤΗ των ΓΕΥΣΕΩΝ” που διοργανώνει η Μαρία Νέτσικα Maria Netsika και η Ομάδα της Wine Plus.
Έλαβαν μέρος πάνω από 150 Οινοποιεία (και Αποσταγματοποιεία) κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια 100άδα οίνων.
Μερικούς τους ξεχωρίσαμε, αφού πρώτα μάθαμε την ιστορία τους, γνωρίσαμε τους ανθρώπους τους, μας τους παρουσίασαν, τους δοκιμάσαμε, κι αφού ρωτήσαμε και την τιμή τους στο ράφι (!) αποφασίσαμε να τους παρουσιάσουμε στο κοινό μας.
Ένα από αυτά ήταν και το καταπληκτικό PURE, απ το μπουτίκ Οινοποιείο του κ. Αργυρού ( Volcanic Slopes Vineyards winery – VSV winery ).
Ελπίζουμε να πάρετε μια μικρή γεύση απ το βίντεο στη συνέντευξή που μας παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Κεκας.
Εις υγείαν λοιπόν!!!
PURE – Παρουσίαση Premium Οίνου απ’ την Σαντορίνη (Χάρτης Γεύσεων 2019) απ τους Tropos Wine Times
ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΚΑΤΣΑΝΟΣ • Χάρτης των Γεύσεων 2019 στη Θεσσαλονίκη, ψάχνοντας τα μικρά διαμάντια ή τα μεγάλα διαμάντια της έκθεσης, δεν μπορούσαμε παρά να σταματήσουμε σε κάτι που έχει σχέση με ηφαίστειο. Αυτός δεν είναι και ο τίτλος του οινοποιείου; Τι μας δηλώνει;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΚΑΣ • Ναι, αυτός είναι. Volcanic Slopes Vineyards (https://www.vsvwinery.com/) σημαίνει Σαντορίνη, ηφαιστειακοί αμπελώνες, προφυλλοξηρικοί αμπελώνες, παράδοση 34 αιώνων περίπου πάνω στο Ασύρτικο. Εμείς είμαστε το μπουτίκ οινοποιείο του κτήματος Αργυρού, μια κάναβα του 17ου αιώνα, ήρθε στα χέρια μας το 2012, πλήρως ανακαινισμένη, με σεβασμό στην παράδοση και στα υλικά, οινοποιούμε ΜΟΝΟ σε τσιμεντένιες δεξαμενές.
ΧΔΚ • Αυτό είναι μοναδικότητα;
ΔΚ • Δεν είναι μοναδικότητα αλλά σίγουρα είμαστε από τους πρώτους που ξεκινήσαμε οινοποιήσεις σε τσιμεντένιες δεξαμενές. Ιδιόκτητοι οι αμπελώνες μας, 200 ετών τα φυτά του αμπελώνα, πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τον πρωτογενή χαρακτήρα του Ασύρτικου.
ΧΔΚ • Ποια χρονιά θα δοκιμάσουμε;
ΔΚ – Θα σας βάλω του 2017, είναι η σοδειά που θα κυκλοφορήσει τώρα με την επωνυμία PURE. Εμείς βγάζουμε μια (1) ετικέτα επειδή είμαστε μπουτίκ οινοποιείο. Το 2017 ήταν μια χρονιά πολύ καλή για τη Σαντορίνη, με πολύ καλή ωρίμανση, αλλά δυστυχώς αρχές Ιουλίου χτυπηθήκαμε από καύσωνα δύο μέρες, χάσαμε αρκετό κομμάτι της παραγωγής μας, τελικά όμως μας έδωσε πολύ τραγανές οξύτητες, πολύ καλή έκφραση των εσπεριδοειδών στο ΑΣΥΡΤΙΚΟ και όπως θα δείτε και εσείς έχει πολύ καλό όγκο αυτό το κρασί.
ΧΔΚ • Τυχεροί μέσα στην ατυχία…..
ΔΚ • Ακριβώς…. Όπως είναι όλο το νησί πάντα…. Παλαίωση 8 με 10 έτη το λιγότερο, χωρίς τη χρήση βαρελιού, αφήνουμε 14 μήνες το κρασί πάνω στις οινολάσπες και μετά τα παλιώνουμε άλλον έναν χρόνο στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
ΧΔΚ • Με τι θα το συνοδεύαμε αυτό;
ΔΚ • Όστρακα που το Ασύρτικο τα λατρεύει, θαλασσινά, πάστες με θαλασσινά αλλά και με ένα αρνάκι με μία σάλτσα λεμονιού την οποία μπορεί να τη στηρίξει απόλυτα.
ΧΔΚ • Μια χαρά, καθώς έρχονται και Χριστούγεννα. Να δείξουμε και την ετικέτα στην κάμερα;
Εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάποια κάβα όπου μπορεί να το βρει κάποιος;
ΔΚ • Στην Κάβα Αμπατζή (https://cava-abatzis.com/) μπορείτε να το βρείτε, στον κο Στέλιο Δημητριάδη.
ΧΔΚ • Και σε ποια λιανική τιμή μπορεί να το βρει κάποιος;
ΔΚ • Μέχρι και την ετικέτα του 2016 ήμασταν στα 37,5 ευρώ. Φέτος, του 2017 θα ανέβει λίγο αναγκαστικά αλλά θα παραμείνει σταθερή για κάποια χρόνια, πράγμα που βοηθάει κι εμάς και τους καταναλωτές.
ΧΔΚ • Στην υγειά μας λοιπόν….