29/05/2022 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2020

«Μια καλή αλλά όχι εξαιρετική χρονιά»

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στον Τρύγο του Ξινόμαυρου , σε ένα από τα αμπελοτεμάχια του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ.


ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2020

«Μια καλή αλλά όχι εξαιρετική χρονιά»

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στον Τρύγο του Ξινόμαυρου , σε ένα από τα αμπελοτεμάχια του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ.

Στο τέλος της εργασίας, η Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Spinthiropoulou Haroula βρήκε το χρόνο και μας έκανε αναφορά σε όλη την χρόνιά , η οποία είχε αρκετές διακυμάνσεις μέχρι το τέλος. Ας την ακούσουμε:

«Βρισκόμαστε στην περιοχή Κράστας Ροδοχωρίου, σε ένα υψόμετρο 270μ.Είναι 4 του Οκτώβρη 2020 και ολοκληρώνουμε σήμερα τον Τρύγο του Ξινόμαυρου. Η περιοχή της Κράστας είναι μια όψιμη περιοχή και η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά εξαιρετικά όψιμη για όλες τις ποικιλίες.

Σήμερα τρυγήσαμε το Ξινόμαυρο και για τη «Νάουσα» αλλά και για τη «Χαρούλα» ( τα δύο επώνυμα κρασιά του Οινοποιείου ΑΡΓΑΤΙΑ Argatia Winery), όπως επίσης και το Ασύρτικο (!) την ίδια μέρα με το Ξινόμαυρο, κάτι που δεν μας έχει συμβεί ξανά ! (λευκή ποικιλία να τρυγηθεί αργότερα από ερυθρή).

Η χρονιά γενικά ήταν (όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια-την τελευταία 5ετία ως 10ετία θα έλεγα) μια χρονιά ασυνήθιστη, που δεν έμοιαζε πάλι με καμία από τις άλλες. Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε σχετικά με ζεστό καιρό, το Γενάρη και τον Φλεβάρη, στη συνέχεια όμως επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες  και έτσι το αμπέλι ξεκίνησε όψιμα, μια από τις θα λέγαμε τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι χρονιές το αμπέλι ξεκινάει πρώιμα. Φέτος ήταν μια χρονιά που το αμπέλι ξεκίνησε όψιμα. Η οψιμότητα αυτή διατηρήθηκε και στα επόμενα βλαστικά στάδια και η άνθηση ήταν μια βδομάδα περίπου οψιμότερη και ο περκασμός  και η ωρίμανση, από μια εβδομάδα σε κάποια αμπελοτόπια όπως η Λάκκα έως και σχεδόν 15 ημέρες όπως στο αμπελοτόπι, στο οποίο βρισκόμαστε.

Γενικά ήταν μια χρονιά που ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, τουλάχιστον για το Ξινόμαυρο, εάν είναι εξαιρετική ή απλά μια καλή χρονιά και αυτό γιατί ενώ έχουμε μια πολύ καλή σχέση αλκοόλης – οξύτητας , οι αλκοόλες γενικά δεν έχουνε ξεφύγει όπως άλλες χρονιές που είναι πρώιμες.

Παρόλα αυτά η φαινολική ωριμότητα και παρόλο που είχαμε έναν Σεπτέμβρη με ιδιαίτερα ευνοϊκό καιρό για την φαινολική ωρίμανση του σταφυλιού, ακόμη δεν έφτασε στο επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε φτάσει στο επίπεδο της φαινολικής ωριμότητας που θέλαμε.

Έτσι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε και φτάσαμε 4  Οκτώβρη για να τρυγήσουμε με ένα καλό επίπεδο φαινολικής ωριμότητας, όχι το εξαιρετικό που περιμέναμε αλλά πάντως πολύ καλό…”

Related Posts

HAROULA RED: USA can you hear me?

21/03/2018

21/03/2018

HAROULA RED: USA can you hear me? Are you interested in a wine with light cherry color, with complex aromas...

48 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ‘ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ’ ΤΟΥ 1ου ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ‘ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ’

26/02/2015

26/02/2015

Τελικά έφτασε η ώρα!! Ποιός θα περίμενε ότι μετά την υιοθέτηση του αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, το κλάδεμα του,...

Τρύγος Αμπελιού ‘Φίλων του Ξινόμαυρου’ 2017

25/09/2017

25/09/2017

Απλά, Ζεστά, Όμορφα! Ένας τρύγος βγαλμένος από παραμύθι. Μια καταπληκτική χρονιά με σταφύλι μεγάλης δυναμικής, από ένα αμπέλι που κάθε...

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών

13/12/2019

13/12/2019

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών και τιμή φιάλης στο ράφι περί τα 40...

Συνέντευξη Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα στους ‘Φίλους του Ξινόμαυρου’

21/01/2015

21/01/2015

Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ...

Πρόσκληση: Κλάδεμα 2015 – ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

21/03/2015

21/03/2015

Κάπως καθυστερημένη η Άνοιξη φέτος, οπότε και το κλάδεμα του αμπελιού ακολουθεί φέτος τον καιρό. Τελευταίο περιθώριο η Κυριακή 29...

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

10/11/2014

10/11/2014

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το...

Τα μυστικά του κρασιού

10/02/2017

10/02/2017

Πως βρίσκουμε πρακτικά την περιεκτικότητα σε αλκοόλη του κρασιού που πίνουμε; Στην τελευταία συνάντησή μας στους Φίλους του Ξινόμαυρου η...

7ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

05/02/2017

05/02/2017

Την Κυριακή στις 5 του Φλεβάρη που ανταμώσαμε στον καλαίσθητο χώρο του Οινοποιείου Argatia Winery στο Ροδοχώρι της Νάουσας, γευτήκαμε...

1ο Thessaloniki Wine Show 2019

01/04/2019

01/04/2019

Όλοι οι Άνθρωποι των Οινοποιείων που συμμετείχαν στο 1ο Thessaloniki Wine Show 2019 που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,...

Πρόσκληση στην 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

29/01/2017

29/01/2017

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 – ώρα : 10:00 Λένε πως οι περισσότερες...

Ο Γιάννης Καϋμενάκης μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

29/03/2018

29/03/2018

Castell’in Villa Riserva Chianti Classico 1997 : Ο Γιάννης Καϋμενάκης  μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

Ο Κώστας Προβατάς Dip WSET, αποκαλύπτει τις απόψεις του για τη Μαυροδάφνη

27/06/2019

27/06/2019

Μετά το Masterclass της Μαυροδάφνης από την Wine Style του Stefanos Kogias II στις εγκαταστάσεις του WSPC – Wine &...

Το Πρώτο Κρασί των ‘Φίλων του Ξινόμαυρου- εσοδείας 2012’

02/03/2015

02/03/2015

Οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου’ δεν είναι απλώς φίλοι ενός κρασιού.Είναι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μία διαδικασία με έναν καθορισμένο τρόπο....

ΜΑΝΤ(Δ)ΗΛΑΡΙ -Οινοποιείο Λυραράκη στην Κρήτη

20/03/2018

20/03/2018

ΜΑΝΤ(Δ)ΗΛΑΡΙ -Οινοποιείο Λυραράκη στην Κρήτη (Wines of Crete) Μπορεί ένα μανδηλάρι να παλαιώσει;

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.