01/10/2022 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2020

«Μια καλή αλλά όχι εξαιρετική χρονιά»

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στον Τρύγο του Ξινόμαυρου , σε ένα από τα αμπελοτεμάχια του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ.


ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2020

«Μια καλή αλλά όχι εξαιρετική χρονιά»

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στον Τρύγο του Ξινόμαυρου , σε ένα από τα αμπελοτεμάχια του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ.

Στο τέλος της εργασίας, η Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Spinthiropoulou Haroula βρήκε το χρόνο και μας έκανε αναφορά σε όλη την χρόνιά , η οποία είχε αρκετές διακυμάνσεις μέχρι το τέλος. Ας την ακούσουμε:

«Βρισκόμαστε στην περιοχή Κράστας Ροδοχωρίου, σε ένα υψόμετρο 270μ.Είναι 4 του Οκτώβρη 2020 και ολοκληρώνουμε σήμερα τον Τρύγο του Ξινόμαυρου. Η περιοχή της Κράστας είναι μια όψιμη περιοχή και η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά εξαιρετικά όψιμη για όλες τις ποικιλίες.

Σήμερα τρυγήσαμε το Ξινόμαυρο και για τη «Νάουσα» αλλά και για τη «Χαρούλα» ( τα δύο επώνυμα κρασιά του Οινοποιείου ΑΡΓΑΤΙΑ Argatia Winery), όπως επίσης και το Ασύρτικο (!) την ίδια μέρα με το Ξινόμαυρο, κάτι που δεν μας έχει συμβεί ξανά ! (λευκή ποικιλία να τρυγηθεί αργότερα από ερυθρή).

Η χρονιά γενικά ήταν (όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια-την τελευταία 5ετία ως 10ετία θα έλεγα) μια χρονιά ασυνήθιστη, που δεν έμοιαζε πάλι με καμία από τις άλλες. Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε σχετικά με ζεστό καιρό, το Γενάρη και τον Φλεβάρη, στη συνέχεια όμως επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες  και έτσι το αμπέλι ξεκίνησε όψιμα, μια από τις θα λέγαμε τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι χρονιές το αμπέλι ξεκινάει πρώιμα. Φέτος ήταν μια χρονιά που το αμπέλι ξεκίνησε όψιμα. Η οψιμότητα αυτή διατηρήθηκε και στα επόμενα βλαστικά στάδια και η άνθηση ήταν μια βδομάδα περίπου οψιμότερη και ο περκασμός  και η ωρίμανση, από μια εβδομάδα σε κάποια αμπελοτόπια όπως η Λάκκα έως και σχεδόν 15 ημέρες όπως στο αμπελοτόπι, στο οποίο βρισκόμαστε.

Γενικά ήταν μια χρονιά που ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, τουλάχιστον για το Ξινόμαυρο, εάν είναι εξαιρετική ή απλά μια καλή χρονιά και αυτό γιατί ενώ έχουμε μια πολύ καλή σχέση αλκοόλης – οξύτητας , οι αλκοόλες γενικά δεν έχουνε ξεφύγει όπως άλλες χρονιές που είναι πρώιμες.

Παρόλα αυτά η φαινολική ωριμότητα και παρόλο που είχαμε έναν Σεπτέμβρη με ιδιαίτερα ευνοϊκό καιρό για την φαινολική ωρίμανση του σταφυλιού, ακόμη δεν έφτασε στο επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε φτάσει στο επίπεδο της φαινολικής ωριμότητας που θέλαμε.

Έτσι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε και φτάσαμε 4  Οκτώβρη για να τρυγήσουμε με ένα καλό επίπεδο φαινολικής ωριμότητας, όχι το εξαιρετικό που περιμέναμε αλλά πάντως πολύ καλό…”

Related Posts

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΓΙΑΣ & WINE STYLE (Masterclass για τη Μαυροδάφνη)

28/06/2019

28/06/2019

Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ          ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση...

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

10/11/2014

10/11/2014

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το...

Meeting Xinomavro Wine at West Macedonia, Greece

18/09/2019

18/09/2019

An nice video By Stathis Saltas , on behalf of EnterpriseGreece (ex Hellenic Foreign Trade Board – HEPO) and the...

ΧΡΥΣΟ μετάλλιο για τη Νάουσα 2012 της ΑΡΓΑΤΙΑΣ

29/02/2016

29/02/2016

OI ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Όπως πέρισυ με το ΑΡΓΑΤΙΑ...

Τρύγος 2019- Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

13/09/2019

13/09/2019

Μια μοναδική στο είδος της Πρωτοβουλία.  Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου αποτελεί μια πρωτοβουλία “βγαλμένη απ τα παλιά” . Βασισμένη – ...

1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

01/11/2021

01/11/2021

Παγκόσμια Ημέρα ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ σήμερα Χμμ. Για εμάς είναι η 1η μέρα απόλαυσης απ τις 365 του έτους.Γιατί το Ξινόμαυρο δεν...

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

21/03/2018

21/03/2018

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

Συνέντευξη Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα στους ‘Φίλους του Ξινόμαυρου’

21/01/2015

21/01/2015

Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ...

ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Μια ξεχωριστή συζήτηση με την Gaia Wines & τον Σπύρος Μπλάτσιος στο Χάρτης των Γεύσεων / Map of Flavours

08/03/2020

08/03/2020

TROPOS WINE TIMES: Βρεθήκαμε στον Χάρτη των Γεύσεων του 2019 …. ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ. ….μετά τα αεροδρόμια και στον Χάρτη! TWT:...

ΝΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ή μέρος της ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ απόλαυσης Οίνου;

12/01/2020

12/01/2020

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του  SensoReality Branding (,https://sensorealitybranding.wordpress.com/) όσες περισσότερες αισθήσεις συμμετέχουν σε μια δοκιμή ενός προϊόντος, τόσο ολοκληρώνουν την...

6Η ΦΟΡΑ – ΚΟΡΥΦΟΛΟΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ & ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

30/05/2016

30/05/2016

Για 6η χρονιά, το Σάββατο 4 Ιούνη «Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου» θα συναντηθούν στον υιοθετημένο Αμπελώνα τους στο Γιαννακοχώρι της...

7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

19/09/2016

19/09/2016

Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

ΝΕΥΜΑ – Το Πάντρεμα του Βορρά και του Νότου

16/02/2022

16/02/2022

ΝΕΥΜΑ – Το Πάντρεμα του Βορρά και του Νότου – ΝΕΓΚΟΣΚΑ & ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ – Νέος Οίνος στην αγορά από το...

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ – Gaia Wines Santorini

26/03/2018

26/03/2018

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ Δοκιμάσαμε το “ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ” που συνόδευσε το κύριο πιάτο μας (συναγρίδα) στο εστιατόριο Koursaros Drosia και εντυπωσιαστήκαμε.

O Master Wine Konstantinos Lazarakis MW για το Masterclass της Μαυροδάφνης

25/06/2019

25/06/2019

O Master Wine Konstantinos Lazarakis MW για το Masterclass της Μαυροδάφνης στο WSPC – Wine & Spirit Professional Center Σε...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published.