05/12/2021 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2020

«Μια καλή αλλά όχι εξαιρετική χρονιά»

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στον Τρύγο του Ξινόμαυρου , σε ένα από τα αμπελοτεμάχια του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ.


ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2020

«Μια καλή αλλά όχι εξαιρετική χρονιά»

Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στον Τρύγο του Ξινόμαυρου , σε ένα από τα αμπελοτεμάχια του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ.

Στο τέλος της εργασίας, η Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Spinthiropoulou Haroula βρήκε το χρόνο και μας έκανε αναφορά σε όλη την χρόνιά , η οποία είχε αρκετές διακυμάνσεις μέχρι το τέλος. Ας την ακούσουμε:

«Βρισκόμαστε στην περιοχή Κράστας Ροδοχωρίου, σε ένα υψόμετρο 270μ.Είναι 4 του Οκτώβρη 2020 και ολοκληρώνουμε σήμερα τον Τρύγο του Ξινόμαυρου. Η περιοχή της Κράστας είναι μια όψιμη περιοχή και η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά εξαιρετικά όψιμη για όλες τις ποικιλίες.

Σήμερα τρυγήσαμε το Ξινόμαυρο και για τη «Νάουσα» αλλά και για τη «Χαρούλα» ( τα δύο επώνυμα κρασιά του Οινοποιείου ΑΡΓΑΤΙΑ Argatia Winery), όπως επίσης και το Ασύρτικο (!) την ίδια μέρα με το Ξινόμαυρο, κάτι που δεν μας έχει συμβεί ξανά ! (λευκή ποικιλία να τρυγηθεί αργότερα από ερυθρή).

Η χρονιά γενικά ήταν (όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια-την τελευταία 5ετία ως 10ετία θα έλεγα) μια χρονιά ασυνήθιστη, που δεν έμοιαζε πάλι με καμία από τις άλλες. Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε σχετικά με ζεστό καιρό, το Γενάρη και τον Φλεβάρη, στη συνέχεια όμως επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες  και έτσι το αμπέλι ξεκίνησε όψιμα, μια από τις θα λέγαμε τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι χρονιές το αμπέλι ξεκινάει πρώιμα. Φέτος ήταν μια χρονιά που το αμπέλι ξεκίνησε όψιμα. Η οψιμότητα αυτή διατηρήθηκε και στα επόμενα βλαστικά στάδια και η άνθηση ήταν μια βδομάδα περίπου οψιμότερη και ο περκασμός  και η ωρίμανση, από μια εβδομάδα σε κάποια αμπελοτόπια όπως η Λάκκα έως και σχεδόν 15 ημέρες όπως στο αμπελοτόπι, στο οποίο βρισκόμαστε.

Γενικά ήταν μια χρονιά που ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, τουλάχιστον για το Ξινόμαυρο, εάν είναι εξαιρετική ή απλά μια καλή χρονιά και αυτό γιατί ενώ έχουμε μια πολύ καλή σχέση αλκοόλης – οξύτητας , οι αλκοόλες γενικά δεν έχουνε ξεφύγει όπως άλλες χρονιές που είναι πρώιμες.

Παρόλα αυτά η φαινολική ωριμότητα και παρόλο που είχαμε έναν Σεπτέμβρη με ιδιαίτερα ευνοϊκό καιρό για την φαινολική ωρίμανση του σταφυλιού, ακόμη δεν έφτασε στο επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε φτάσει στο επίπεδο της φαινολικής ωριμότητας που θέλαμε.

Έτσι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε και φτάσαμε 4  Οκτώβρη για να τρυγήσουμε με ένα καλό επίπεδο φαινολικής ωριμότητας, όχι το εξαιρετικό που περιμέναμε αλλά πάντως πολύ καλό…”

Related Posts

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών

13/12/2019

13/12/2019

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών και τιμή φιάλης στο ράφι περί τα 40...

Το Πρώτο Κρασί των ‘Φίλων του Ξινόμαυρου- εσοδείας 2012’

02/03/2015

02/03/2015

Οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου’ δεν είναι απλώς φίλοι ενός κρασιού.Είναι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μία διαδικασία με έναν καθορισμένο τρόπο....

Η Tropos Wine Times στην Έκθεση Οίνου Οινόραμα Oenorama 2018

24/03/2018

24/03/2018

Βρεθήκαμε στο Ζάππειο για μία ακόμη φορά, συνομιλήσαμε με οινοποιούς, δοκιμάσαμε κρασιά απ όλη την Ελλάδα και καταγράψαμε σκέψεις, ανησυχίες,...

Bakis Tsalkos, Winemaker

19/05/2019

19/05/2019

x i n o m a v r o is one of the top 15 wine varieties in the world...

TOMH means 100% Moschofilero

21/03/2018

21/03/2018

TOMH means 100% Moschofilero Moschofilero from Mantineia PDO is one out of 4 Ambassadors of Greek wines (Assystiko, Xinomavro and...

Ασ(σ)ύρτικο της Psaroulis Wines – Οινοποιία Ψαρούλη

20/03/2018

20/03/2018

Ασ(σ)ύρτικο της Psaroulis Wines – Οινοποιία Ψαρούλη Το Ασ(σ)ύρτικο είναι “συναισθηματικά συνδεδεμένο” με τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα με...

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013

01/07/2019

01/07/2019

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013 Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης , εκπρόσωπος της νέας γενιάς...

5ο Κλάδεμα αμπελιού (29/03/2015)- Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

01/04/2015

01/04/2015

Για 5η συνεχόμενη χρονιά οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου” συγκεντρώθηκαν με αφορμή το κλάδεμα του υιοθετημένου αμπελοτεμαχίου του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ...

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

10/11/2014

10/11/2014

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το...

Τα μυστικά του Ξινόμαυρου – Πως βελτιώνουμε με φυσικό τρόπο το χρώμα του!!

08/02/2017

08/02/2017

Στην τελευταία συνάντησή μας στους Φίλους του Ξινόμαυρου η dr. Χαρούλα Σπινθηροπούλου (http://www.argatia.gr/view.php?w=4) της “Αργατίας” και των “Φίλων του Ξινόμαυρου”...

7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

19/09/2016

19/09/2016

Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

Συνέντευξη Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα στους ‘Φίλους του Ξινόμαυρου’

21/01/2015

21/01/2015

Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ...

Πρόσκληση: Κλάδεμα 2015 – ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

21/03/2015

21/03/2015

Κάπως καθυστερημένη η Άνοιξη φέτος, οπότε και το κλάδεμα του αμπελιού ακολουθεί φέτος τον καιρό. Τελευταίο περιθώριο η Κυριακή 29...

7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

19/09/2016

19/09/2016

Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

Τρύγος 2021- Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

23/09/2021

23/09/2021

12ος Τρύγος !!!Τα χρόνια πέρασαν, το αμπελάκι έγινε αμπέλι και η παραγωγή πλέον δίνει πρώτη ύλη για υψηλής ποιότητας οίνους.Έφτασε...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *