01/05/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών και τιμή φιάλης στο ράφι περί τα 40…


PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών και τιμή φιάλης στο ράφι περί τα 40 ΕΥΡΩ

Πριν λίγες μέρες είχαμε την χαρά και την τιμή να είμαστε Χορηγοί Επικοινωνίας σε μια σπουδαία έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων που έγινε στη Θεσσαλονίκη (Βελλίδειο) για 17η χρονιά, τον γνωστό σε όλους “ΧΑΡΤΗ των ΓΕΥΣΕΩΝ” που διοργανώνει η Μαρία Νέτσικα Maria Netsika και η Ομάδα της Wine Plus.

Έλαβαν μέρος πάνω από 150 Οινοποιεία (και Αποσταγματοποιεία) κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια 100άδα οίνων.

Μερικούς τους ξεχωρίσαμε, αφού πρώτα μάθαμε την ιστορία τους, γνωρίσαμε τους ανθρώπους τους, μας τους παρουσίασαν, τους δοκιμάσαμε, κι αφού ρωτήσαμε και την τιμή τους στο ράφι (!) αποφασίσαμε να τους παρουσιάσουμε στο κοινό μας.

Ένα από αυτά ήταν και το καταπληκτικό PURE, απ το μπουτίκ Οινοποιείο του κ. Αργυρού ( Volcanic Slopes Vineyards winery – VSV winery ).

Ελπίζουμε να πάρετε μια μικρή γεύση απ το βίντεο στη συνέντευξή που μας παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Κεκας.

Εις υγείαν λοιπόν!!!


PURE – Παρουσίαση Premium Οίνου απ’ την Σαντορίνη (Χάρτης Γεύσεων 2019) απ τους Tropos Wine Times

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΚΑΤΣΑΝΟΣ • Χάρτης των Γεύσεων 2019 στη Θεσσαλονίκη, ψάχνοντας τα μικρά διαμάντια ή τα μεγάλα διαμάντια της έκθεσης, δεν μπορούσαμε παρά να σταματήσουμε σε κάτι που έχει σχέση με ηφαίστειο. Αυτός δεν είναι και ο τίτλος του οινοποιείου; Τι μας δηλώνει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΚΑΣ • Ναι, αυτός είναι. Volcanic Slopes Vineyards (https://www.vsvwinery.com/) σημαίνει Σαντορίνη, ηφαιστειακοί αμπελώνες, προφυλλοξηρικοί αμπελώνες, παράδοση 34 αιώνων περίπου πάνω στο Ασύρτικο. Εμείς είμαστε το μπουτίκ οινοποιείο του κτήματος Αργυρού, μια κάναβα του 17ου αιώνα, ήρθε στα χέρια μας το 2012, πλήρως ανακαινισμένη, με σεβασμό στην παράδοση και στα υλικά, οινοποιούμε ΜΟΝΟ σε τσιμεντένιες δεξαμενές.

ΧΔΚ • Αυτό είναι μοναδικότητα;

ΔΚ • Δεν είναι μοναδικότητα αλλά σίγουρα είμαστε από τους πρώτους που ξεκινήσαμε οινοποιήσεις σε τσιμεντένιες δεξαμενές. Ιδιόκτητοι οι αμπελώνες μας, 200 ετών τα φυτά του αμπελώνα, πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τον πρωτογενή χαρακτήρα του Ασύρτικου. 

ΧΔΚ • Ποια χρονιά θα δοκιμάσουμε;

ΔΚ – Θα σας βάλω του 2017, είναι η σοδειά που θα κυκλοφορήσει τώρα με την επωνυμία PURE. Εμείς βγάζουμε μια (1) ετικέτα επειδή είμαστε μπουτίκ οινοποιείο. Το 2017 ήταν μια χρονιά πολύ καλή για τη Σαντορίνη, με πολύ καλή ωρίμανση, αλλά δυστυχώς αρχές Ιουλίου χτυπηθήκαμε από καύσωνα δύο μέρες, χάσαμε αρκετό κομμάτι της παραγωγής μας, τελικά όμως μας έδωσε πολύ τραγανές οξύτητες, πολύ καλή έκφραση των εσπεριδοειδών στο ΑΣΥΡΤΙΚΟ και όπως θα δείτε και εσείς έχει πολύ καλό όγκο αυτό το κρασί.

ΧΔΚ • Τυχεροί μέσα στην ατυχία…..

ΔΚ • Ακριβώς…. Όπως είναι όλο το νησί πάντα…. Παλαίωση 8 με 10 έτη το λιγότερο, χωρίς τη χρήση βαρελιού, αφήνουμε 14 μήνες το κρασί πάνω στις οινολάσπες και μετά τα παλιώνουμε άλλον έναν χρόνο στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

ΧΔΚ • Με τι θα το συνοδεύαμε αυτό;

ΔΚ • Όστρακα που το Ασύρτικο τα λατρεύει, θαλασσινά, πάστες με θαλασσινά αλλά και με ένα αρνάκι με μία σάλτσα λεμονιού την οποία μπορεί να τη στηρίξει απόλυτα.

ΧΔΚ • Μια χαρά, καθώς έρχονται και Χριστούγεννα. Να δείξουμε και την ετικέτα στην κάμερα;

Εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάποια κάβα όπου μπορεί να το βρει κάποιος;

ΔΚ • Στην Κάβα Αμπατζή (https://cava-abatzis.com/) μπορείτε να το βρείτε, στον κο Στέλιο Δημητριάδη. 

ΧΔΚ • Και σε ποια λιανική τιμή μπορεί να το βρει κάποιος;

ΔΚ • Μέχρι και την ετικέτα του 2016 ήμασταν στα 37,5 ευρώ. Φέτος, του 2017 θα ανέβει λίγο αναγκαστικά αλλά θα παραμείνει σταθερή για κάποια χρόνια, πράγμα που βοηθάει κι εμάς και τους καταναλωτές.

ΧΔΚ •  Στην υγειά μας λοιπόν….

Related Posts

Η Tropos Wine Times στην Έκθεση Οίνου Οινόραμα Oenorama 2018

24/03/2018

24/03/2018

Βρεθήκαμε στο Ζάππειο για μία ακόμη φορά, συνομιλήσαμε με οινοποιούς, δοκιμάσαμε κρασιά απ όλη την Ελλάδα και καταγράψαμε σκέψεις, ανησυχίες,...

Ο Γιάννης Καϋμενάκης μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

29/03/2018

29/03/2018

Castell’in Villa Riserva Chianti Classico 1997 : Ο Γιάννης Καϋμενάκης  μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ – Gaia Wines Santorini

26/03/2018

26/03/2018

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ Δοκιμάσαμε το “ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ” που συνόδευσε το κύριο πιάτο μας (συναγρίδα) στο εστιατόριο Koursaros Drosia και εντυπωσιαστήκαμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ – Τα πιστεύω μου για τη Μαυροδάφνη

26/06/2019

26/06/2019

Είμαι ο Γιάννης Παπαργυρίου Yannis Papargyriou απ το Οινοποιείο Παπαργυρίου Papargyriou Winery  στην ορεινή Κορινθία. Βρισκόμαστε στο χώρο του WSPC...

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013

01/07/2019

01/07/2019

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013 Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης , εκπρόσωπος της νέας γενιάς...

ΜΑΝΤ(Δ)ΗΛΑΡΙ -Οινοποιείο Λυραράκη στην Κρήτη

20/03/2018

20/03/2018

ΜΑΝΤ(Δ)ΗΛΑΡΙ -Οινοποιείο Λυραράκη στην Κρήτη (Wines of Crete) Μπορεί ένα μανδηλάρι να παλαιώσει;

1ο Thessaloniki Wine Show 2019

01/04/2019

01/04/2019

Όλοι οι Άνθρωποι των Οινοποιείων που συμμετείχαν στο 1ο Thessaloniki Wine Show 2019 που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,...

Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

27/03/2018

27/03/2018

MOUHTARO: It sounds Greek to me! #Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

V for VOURVOUKELI

20/03/2018

20/03/2018

V for VOURVOUKELI Το ΜΑΥΡΟΥΔΙ αποτελεί μια εμβληματική ποικιλία αμπέλου στη Βόρεια Ελλάδα. Απαντάται με το όνομα Mavr(o)ud και σε...

HAROULA RED: USA can you hear me?

21/03/2018

21/03/2018

HAROULA RED: USA can you hear me? Are you interested in a wine with light cherry color, with complex aromas...

TOMH means 100% Moschofilero

21/03/2018

21/03/2018

TOMH means 100% Moschofilero Moschofilero from Mantineia PDO is one out of 4 Ambassadors of Greek wines (Assystiko, Xinomavro and...

Ασ(σ)ύρτικο της Psaroulis Wines – Οινοποιία Ψαρούλη

20/03/2018

20/03/2018

Ασ(σ)ύρτικο της Psaroulis Wines – Οινοποιία Ψαρούλη Το Ασ(σ)ύρτικο είναι “συναισθηματικά συνδεδεμένο” με τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα με...

Ρετσίνα ΑΦΡΟΣ: Το Γιοματάρι αναβιώνει και συνοδεύει όστρακα με μυρωδιές ιωδίου

26/03/2018

26/03/2018

Κάποτε η ρετσίνα θεωρούνταν κρασί “δεύτερης” κατηγορίας. Στο οινοποιείο ΚΕΧΡΗ Kechris είχαν διαφορετική γνώμη.

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

21/03/2018

21/03/2018

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Μια ξεχωριστή συζήτηση με την Gaia Wines & τον Σπύρος Μπλάτσιος στο Χάρτης των Γεύσεων / Map of Flavours

08/03/2020

08/03/2020

TROPOS WINE TIMES: Βρεθήκαμε στον Χάρτη των Γεύσεων του 2019 …. ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ. ….μετά τα αεροδρόμια και στον Χάρτη! TWT:...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *