Παγκόσμια Ημέρα ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ σήμερα
Χμμ.
Για εμάς είναι η 1η μέρα απόλαυσης απ τις 365 του έτους.Γιατί το Ξινόμαυρο δεν είναι απλά μια ποικιλία. Δεν είναι απλά ένας ακόμη οίνος.
Είναι ένα ΔΩΡΟ της ΦΥΣΗΣ. Κι ως δώρο της Φύσης μπορεί να πάρει μέρος στην παγκόσμια κληρονομιά της Αμπέλου και του Οίνου. Όχι γιατί οι υπόλοιπες ποικιλίες δεν έχουν τα ίδια προσόντα. Απλά γιατί το Ξινόμαυρο έχει να κάνει με την Κουλτούρα. To Culture. Δηλαδή το βασικό στοιχείο του AgriCulture.
To Ξινόμαυρο αγαπήθηκε στη Νάουσα και στο Αμύνταιο κι εκεί ακριβώς ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ με το Culture της περιοχής.
Όμως ευτυχώς δεν είναι μια τοπική ποικιλία. Η κουλτούρα αυτή τελικά πέρασε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλους οινοποιούς πέρα αυτών των περιοχών.
Τώρα είναι έτοιμή για το μεγάλο ταξίδι. Να φυτευτεί σε πολλά μέρη του πλανήτη, να αποδώσει κι εκεί το μεγάλο κρυμμένο δυναμικό της και οι απανταχού wine makers να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ΜΕΓΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ που θα μπορεί να τα απολαμβάνουν οι άνθρωποι που έχουν την κουλτούρα της αγάπης για το αμπέλι, τη χειρωνακτική εργασία, το μεράκι, την αγάπη για τόπο τους αλλά και την καινοτομία, την τεχνολογία και τον πειραματισμό.
Ονειρευόμαστε τη μέρα που θα γίνει μια μεγάλη γιορτή (όχι διαγωνισμός) που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε Ξινόμαυρα απ τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Κίνα, την Ιαπωνία, την Αμερική, την Ισπανία, την Ιταλία…
Καλή 1η Παγκόσμια μέρα ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ να κάνουμε.
Χρήστος Δ. Κατσάνος
Tropos Wine Times
Editor in chef
ΥΓ. Το βίντεο παρουσιάσει την συλλογή μας από Ξινόμαυρα της Αργατία Οινοποιείο – Argatia Winery απ το 2004 έως κι αυτό των Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου του 2012