29/03/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το…


της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού)
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το 2014 κύλισε με συνθήκες δροσερών γενικά θερμοκρασιών, αρκετών βροχοπτώσεων και αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας, συνθήκες που επέβαλαν διαρκή επαγρύπνηση ώστε να διατηρηθεί υγιές το φύλλωμα των αμπελώνων και τα σταφύλια.

Ο Μάρτιος, ο μήνας της προετοιμασίας της έκπτυξης ήταν σχετικά ζεστός και ξηρός, προετοιμάζοντάς μας για μια σχετικά πρώιμη χρονιά, ενώ
 ο Απρίλης, ο μήνας της έκπτυξης, και ο Μάης, ο μήνας της άνθησης ήταν βροχεροί και με κανονικές θερμοκρασίες, κάνοντάς μας να ελπίζουμε σε μία κανονική παραγωγή, παρόλη την περσινή χαλαζόπτωση.
Ο Ιούνης, ο μήνας της καρπόδεσης και της πρώτης φάσης ανάπτυξης της ράγας ήταν σχετικά ψυχρός, όπως και ο Ιούλιος.

Ο δεύτερος μήνας όμως του καλοκαιριού σημαδεύτηκε από την ισχυρή χαλαζόπτωση της 22ας , που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του φυλλώματος καθώς και αρκετά τσαμπιά ή τμήματα του τσαμπιού. Η ζημιά ήταν διαφορετικού μεγέθους σε κάθε αμπελοτόπι.

Ο Αύγουστος ευτυχώς ήταν ξηρός και με κανονικές θερμοκρασίες, πράγμα που βοήθησε στην επούλωση των πληγών από το χαλάζι.
Όμως ο Σεπτέμβρης ήταν ιδιαίτερα βροχερός και με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο τρύγος όλων των ποικιλιών.
Ίδιες καιρικές συνθήκες επικράτησαν και το πρώτο πενθήμερο του Οκτώβρη. Ευτυχώς, μεταξύ 5 και 15 Οκτώβρη, ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τρυγήσουμε ένα αρκετά ώριμο Ξινόμαυρο.
Φωτο. Ξινόμαυρο λίγο πριν το ξεκαθάρισμα των σταφυλιών στον αμπελώνα των “ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ”. Αφαίρεση όλων των προβληματικών τσαμπιών. 
ΦΑΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ:
Οι περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησαν κανονικά τον κύκλο τους, στις αρχές του Απρίλη, το ίδιο έγινε και με την ανθοφορία.
Το τρίτο δεκαήμερο του Μάη είχαν ανθήσει όλες οι ποικιλίες, προμηνύοντας μια κανονική χρονιά.
Όμως ο περκασμός καθυστέρησε τουλάχιστον δέκα μέρες σε όλες τις λευκές ποικιλίες, ενώ στο Ξινόμαυρο, ακόμα περισσότερο, ολοκληρώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο τρύγος των περισσότερων ποικιλιών ξεκίνησε, ανάλογα με την ποικιλία, 5 με 20 μέρες οψιμότερα απ’ ότι συνήθως, τα τελευταία χρόνια: Ξεκινήσαμε στις 28 Αυγούστου με τη Μαλαγουζιά και τελειώσαμε 15 Οκτώβρη με το τελευταίο αμπελοτόπι του Ξινόμαυρου.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Η χρονιά καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές της Αργατίας.
Η διαρκώς αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία, οι συνεχείς βροχοπτώσεις, η ιδανική για την ανάπτυξη όλων σχεδόν των ασθενειών θερμοκρασία και το χαλάζι του Ιούλη, επέβαλαν διαρκή επαγρύπνηση.
Και είναι αλήθεια ότι στους βιολογικούς αμπελώνες με τέτοιες συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις το σταφύλι κυρίως από τον περονόσπορο.

Έτσι, παρ’ όλες τις επεμβάσεις με χαλκό, σε κάποια αμπελοτόπια είχαμε μείωση της παραγωγής λόγω του περονοσπόρου και στη συνέχεια του χαλαζιού (10-70% στις λευκές ποικιλίες, ανάλογα με το αμπελοτόπι και 30-50% αντίστοιχα στις ερυθρές), που στο τέλος όμως λειτούργησαν τη δύσκολη φετινή χρονιά θετικά, δημιουργώντας χαλαρά τσαμπιά που άντεξαν ως το τέλος και ωρίμασαν ικανοποιητικά, χωρίς να προσβληθούν από το βοτρύτη.

Παρόλο που ήταν μια χρονιά που το ωίδιο σημείωσε έξαρση, η προληπτική δράση της σκόνης θείου υπήρξε αποτελεσματική, αφού έγινε έγκαιρα, ενώ στα δύο αμπελοτόπια της Λάκκας εμφανίστηκε για πρώτη φορά φέτος μικρή προσβολή από την τρίτη γενιά της ευδαιμίδας, κάτι που μας οδήγησε στην απομάκρυνση των άρρωστων σταφυλιών, δέκα μέρες πριν τον τρύγο.
Μετά τη χαλαζόπτωση οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη γρήγορη δημιουργία νέου φυλλώματος, που ανέλαβε τη φωτοσύνθεση στη θέση των κατεστραμμένων φύλλων και κατάφερε να ωριμάσει έστω και καθυστερημένα την παραγωγή.
Δεδομένης της χρονιάς, αναγκαστήκαμε να ξεφυλλίσουμε 2 και 3 φορές, επιλεκτικά και πάντα με γνώμονα την ύπαρξη αρκετού φυλλώματος ώστε να θρέψη σωστά το σταφύλι και όχι τον καθολικό αερισμό της σταφυλικής ζώνης.
Την ώρα του τρύγου, την καθιερωμένη προσεκτική διαλογή των σωστών σταφυλιών για την κάθε ποικιλία στο αμπέλι ακολούθησε μια δεύτερη διαλογή στο οινοποιείο, σταφυλών και ραγών, πριν την αποβοστρύχωση.
ΤΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • Παρόλη τη σημαντική καταστροφή του ώριμου φυλλώματος από το χαλάζι, τα φυτά αντέδρασαν αμέσως, βοηθούντος του καιρού και δημιούργησαν με τους ταχυφυείς νέο φύλλωμα που γρήγορα έγινε φωτοσυνθετικά ενεργό, εξασφαλίζοντας την ικανοποιητική ωρίμανση του σταφυλιού.
  • Πικράδα στο φλοιό του Ξινόμαυρου (σημάδι stress) μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Πολύ καλή τροφοδοσία των φυτών του Ξινόμαυρου με κάλιο λόγω των πολλών βροχών.
  • Μέτρια έως μικρή εκχύλιση ανθοκυανών στα αμπελοτόπια του Ξινόμαυρου που τρυγήθηκαν στο τέλος του Σεπτέμβρη, ικανοποιητική εκχύλιση στα αντίστοιχα που τρυγήθηκαν στα μέσα του Οκτώβρη.
  • Πολύ καλά αρώματα και καλή οξύτητα σε όλες τις ποικιλίες, λόγω των δροσερών συνθηκών, ιδιαίτερα στη φάση του περκασμού και της ωρίμανσης
  • Αρκετά αργή ζύμωση στη Μαλαγουζιά που τρυγήθηκε στο τέλος Αυγούστου, γρήγορη ζύμωση στο Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Αθήρι που τρυγήθηκαν στα μέσα Σεπτέμβρη.
  • Σύντομη διάρκεια ζύμωσης στις ερυθρές ποικιλίες και το Ξινόμαυρο που τρυγήθηκε στο τέλος του Σεπτέμβρη, κανονική στο Ξινόμαυρο που τρυγήθηκε στα μέσα Οκτώβρη.
    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
    Τόσο στις λευκές όσο και στις ερυθρές ποικιλίες, ο αλκοολικός τίτλος ήταν χαμηλότερος από ότι συνήθως.
    Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αθήρι: Πολύ καλή οξύτητα, πολύ καλά και τυπικά της κάθε ποικιλίας αρώματα, εξαιρετικό σώμα. Μάλλον μία από τις καλύτερες χρονιές της λευκής Αργατίας.
    Νεγκόσκα, Μαυροδάφνη (πειραματική): Αδύνατο σχετικά χρώμα στη Νεγκόσκα, πολύ καλό στη Μαυροδάφνη, χαμηλή οξύτητα και στις δύο ποικιλίες και πολύ υψηλό pH. Αδιάφορη αρωματικά η Νεγκόσκα, τυπική η μύτη της Μαυροδάφνης.

    ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ: Πολύ καλά φρουτώδη αρώματα και στους δύο τρύγους που πραγματοποιήσαμε (τέλος Σεπτέμβρη- μέσα Οκτώβρη), περισσότερο ανθικά τα αρώματα στα μέσα του Οκτώβρη, αδύνατο χρώμα στον πρωιμότερο τρύγο, ικανοποιητικό στον οψιμότερο, εξαιρετικές οξύτητες και πολύ καλά pH, μαλακές τανίνες και στους δύο τρύγους, χαμηλότερος αλκοολικός τίτλος στον πρώιμο τρύγο, τυπικός στον όψιμο

    Related Posts

    Meeting Xinomavro Wine at West Macedonia, Greece

    18/09/2019

    18/09/2019

    An nice video By Stathis Saltas , on behalf of EnterpriseGreece (ex Hellenic Foreign Trade Board – HEPO) and the...

    ΧΡΥΣΟ μετάλλιο για τη Νάουσα 2012 της ΑΡΓΑΤΙΑΣ

    29/02/2016

    29/02/2016

    OI ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Όπως πέρισυ με το ΑΡΓΑΤΙΑ...

    Πρόσκληση: Κλάδεμα 2015 – ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

    21/03/2015

    21/03/2015

    Κάπως καθυστερημένη η Άνοιξη φέτος, οπότε και το κλάδεμα του αμπελιού ακολουθεί φέτος τον καιρό. Τελευταίο περιθώριο η Κυριακή 29...

    6Η ΦΟΡΑ – ΚΟΡΥΦΟΛΟΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ & ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    30/05/2016

    30/05/2016

    Για 6η χρονιά, το Σάββατο 4 Ιούνη «Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου» θα συναντηθούν στον υιοθετημένο Αμπελώνα τους στο Γιαννακοχώρι της...

    48 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ‘ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ’ ΤΟΥ 1ου ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ‘ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ’

    26/02/2015

    26/02/2015

    Τελικά έφτασε η ώρα!! Ποιός θα περίμενε ότι μετά την υιοθέτηση του αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, το κλάδεμα του,...

    7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

    19/09/2016

    19/09/2016

    Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

    7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

    19/09/2016

    19/09/2016

    Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

    ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ

    15/02/2016

    15/02/2016

    Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σήμερα που ο Κύκλος Ζωής Προιόντων και Σχεσεων είναι τόσο μικρός, ένα πείραμα Συνεύρεσης θα...

    Bakis Tsalkos, Winemaker

    19/05/2019

    19/05/2019

    x i n o m a v r o is one of the top 15 wine varieties in the world...

    1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

    01/11/2021

    01/11/2021

    Παγκόσμια Ημέρα ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ σήμερα Χμμ. Για εμάς είναι η 1η μέρα απόλαυσης απ τις 365 του έτους.Γιατί το Ξινόμαυρο δεν...

    PALEO — απ το wine bar στο Wine Church!

    26/03/2019

    26/03/2019

    Χωρίς διάθεση διάκρισης με τα wine bars, για μας το PALEO κατατάσσεται ως Wine Church όπου ο Γιάννης Καυμενάκης είναι...

    Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ SHIRAZ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ( ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!)

    26/08/2019

    26/08/2019

    Andreas Kiziris – Geelong, Vic,Australia August 2019 Πριν 2 χρόνια μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αυστραλία. Αν και ο χρόνος ήταν πολύ πιεσμένος...

    Συνέντευξη Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα στους ‘Φίλους του Ξινόμαυρου’

    21/01/2015

    21/01/2015

    Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ...

    Πρόσκληση στην 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    29/01/2017

    29/01/2017

    ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 – ώρα : 10:00 Λένε πως οι περισσότερες...

    Τρύγος Αμπελιού ‘Φίλων του Ξινόμαυρου’ 2017

    25/09/2017

    25/09/2017

    Απλά, Ζεστά, Όμορφα! Ένας τρύγος βγαλμένος από παραμύθι. Μια καταπληκτική χρονιά με σταφύλι μεγάλης δυναμικής, από ένα αμπέλι που κάθε...

    Comments
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *