19/04/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

Συνέντευξη Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα στους ‘Φίλους του Ξινόμαυρου’

Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ…


Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου


Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ ολίγες άλλες ιδιότητες. Έχει αγαπήσει τον ελληνικό αμπελώνα, τις ελληνικές ποικιλίες και τα κρασιά της Πατρίδας μας όσο λίγοι. Έχει δώσει “μάχες” στην Ευρωπαική Ένωση για τους Οίνους με Ονομασία Προέλευσης. Άνθρωπος που έχει εμπνεύσει το σεβασμό με το έργο της, αποφάσισε – αν και δεν το κάνει συχνά- να δώσει μια εκ βαθέων συνέντευξη στους “Φίλους του Ξινόμαυρου”. Την ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.

“Φίλοι του Ξινόμαυρου”: Δεν παρακολουθείτε απλά τον Ελληνικό Αμπελώνα και το Ελληνικό Κρασί αλλά είστε από τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί πάνω στη διαφοροποίησή του και την ανάδειξή του. Μετά από τόσα χρόνια πώς σας φαίνεται η Καμπάνια με τα Κρασιά Πρεσβευτές (Ambassadors) της Ελλάδας και μάλιστα από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (Ασσύρτικο Σαντορίνης, Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Αγιωργίτικο Νεμέας, Ξινόμαυρο Νάουσας/Αμυνταίου). 

Δρ. Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα: Ότι έπρεπε να γίνει μια συστηματική προβολή ελληνικών οίνων στις ξένες αγορές είναι αναμφισβήτητο. Το γεγονός ότι επελέγησαν τέσσερις ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στις πιο σημαντικές ζώνες παραγωγής οίνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) με βρίσκει σύμφωνη. Όμως διαφωνώ με το logo “New wines of Greece”, γιατί οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και οι περιοχές που προβάλλονται δεν είναι “νέες”. Έχουν ιστορία αιώνων που χάνεται κάτω από τον χαρακτηρισμό των κρασιών ως “New”.Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα ίδια κρασιά που αναγεννήθηκαν χάρη στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης. Η έννοια της “αναγέννησης” ήταν αυτή που έπρεπε να προβληθεί. Να τονισθεί η ιστορικότητα και η διαχρονικότητα των αμπελουργικών περιοχών που χάρη στα σύγχρονα οινοποιεία και στις επιστημονικές αμπελουργικές και οινολογικές γνώσεις δίνουν οίνους που δεν είναι “νέοι”, αλλά “αναγεννημένοι”.
 
Θα χαρακτήριζα “New” τους ελληνικούς οίνους από διεθνοποιημένες ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από διαφορετικές αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας, οι οποίοι στερούνται ιστορικών καταβολών: είναι πράγματι “νέοι”, όπως “νέες αμπελουργικά χώρες” χαρακτηρίζονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αφρική κ.α., σε αντιδιαστολή με τις “παραδοσιακές αμπελουργικές χώρες”, όπως η δική μας.


Υπάρχει μια σχετική «αντιγνωμία» για το Ξινόμαυρο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι «δύσκολο» κρασί και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να εξαπλωθεί και να «αγαπηθεί» και κάποιοι άλλοι ότι έχει «ισχυρή προσωπικότητα» και, ως εκ τούτου, σε βάθος χρόνου δίνει «μεγάλα κρασιά». Αυτές είναι απόψεις της περασμένης δεκαετίας ή είναι όντως έτσι;

Στο πλαίσιο του Α’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Οινολογίας (Αθήνα 1992) είχε οργανωθεί οργανοληπτική δοκιμασία οίνων Νάουσας από Ξινόμαυρο, οι οποίοι προέρχονταν από ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οίνου σε συνεργασία με τον τότε Διεπαγγελματικό Φορέα Νάουσας. Οι πειραματικοί οίνοι δοκιμάστηκαν από μεγάλο αριθμό συνέδρων και κάθε δείγμα σχολιάστηκε από διαφορετικό κριτή (οινολόγο, δημοσιογράφο, οινοποιό). Οι αμπελώνες στους οποίους εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, οι επεμβάσεις που έγιναν στα φυτά, η ανάλυση του εδάφους και των οίνων, καθώς και τα σχόλια των δοκιμαστών έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά του Συμποσίου. Από όλα αυτά προέκυψε ότι το Ξινόμαυρο, ως φυτό, είναι απαιτητική ποικιλία ως προς τις εδαφολογικές συνθήκες και τον τρόπο καλλιέργειάς της. Όταν καλλιεργείται σε εδάφη όξινα ή σε αμπελώνες που ποτίζονται και λιπαίνονται αλόγιστα προς επίτευξη μεγάλων αποδόσεων, όταν υπάρχει στα εδάφη έλλειψη αφομοιώσιμου καλίου ή ο αμπελώνας είναι αραιοφυτεμένος και τα πρέμνα παραφορτωμένα, ο οίνος “Ξινόμαυρο” που παράγεται επαληθεύει την άποψη ότι είναι “δύσκολο” κρασί: σκληρό, στυφό, όξινο, χωρίς σώμα και με ασταθές χρώμα. 

Το έχω επανειλημμένα γράψει: η προβληματική ποιότητα όχι μόνο των οίνων του Ξινόμαυρου, αλλά και άλλων ελληνικών Π.Ο.Π., βρίσκεται στον αμπελώνα. Όμως η οργανοληπτική δοκιμασία των πειραματικών οίνων είχε και τις πολύ ευχάριστες στιγμές της, όταν τα σχόλια για κάποια πειραματικά κρασιά ήταν διθυραμβικά, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και αποδεικνύοντας ότι οι σωστές επεμβάσεις που είχαν γίνει στους αμπελώνες, είχαν ως συνέπεια την παραγωγή από το ίδιο αμπελοτεμάχιο, οίνων πολύ υψηλής ποιότητας. Θα αντιγράψω εδώ τα σχόλια μιας οινολογικής αυθεντίας: 

«Ευάγγελος Γεροβασιλείου, γεωπόνος-οινοποιός. Ζητώ συγνώμη που παίρνω το λόγο απρόσκλητος και τόσο αυθόρμητα, αλλά το κρασί είναι τέλειο, είναι το αποκορύφωμα της σημερινής δοκιμασίας κρασιών και των εκπλήξεων που μας επιφύλαξε αυτή η οργανοληπτική δοκιμασία. Δεν μπορώ να φανταστώ ανώτερο, είναι η Νάουσα στην τελειότητά της και στο αποκορύφωμα της ποιότητάς της από πλευράς οινοποίησης, παλαίωσης και στιγμής για δοκιμασία. Ήθελα να τονίσω το ρόλο ενός καλού βαρελιού, πρέπει να ήταν ένα βαρέλι ιδανικό για τη Νάουσα και το κρασί έμεινε σ’ αυτό τόσο ώστε ούτε να γεράσει, ούτε το ξύλο να επικρατήσει των χαρακτήρων του κρασιού. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, το αφήνω στη γεύση σας, νομίζω ότι είναι το τελειότερο κρασί».


Ο κύριος Γεροβασιλείου μιλούσε με μεγάλο ενθουσιασμό και πολύ συγκίνηση. Όταν τελείωσε ξέσπασε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επικροτώντας την υψηλή ποιότητα του συγκεκριμένου κρασιού Νάουσα από Ξινόμαυρο. Η φύση έχει προικίσει την περιοχή σας με μια σπάνια ποικιλία με υψηλό οινικό δυναμικό. Στο χέρι σας είναι να επαληθεύονται αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Ξινόμαυρο, ως οίνος, έχει “ισχυρή προσωπικότητα” και ότι μπορεί να δώσει “μεγάλα κρασιά”,

 Έχουν πετύχει οι Οινοποιοί του Ξινόμαυρου να προσδώσουν ένα “Τυπικό χαρακτήρα” εύκολα αναγνωρίσιμο? 

 
Πολλοί από αυτούς, ναι. Όχι όμως όλοι.

Είναι σημαντικό ή όχι να υπάρχει «Τυπικότητα» στο Ξινόμαυρο? 
 
Λυπάμαι, αλλά το ερώτημα δεν έχει θέση. Κάθε κρασί Π.Ο.Π. οφείλει να έχει “τυπικότητα” για να είναι αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές. Διαφορετικά κατά τι θα διαφέρει από τα κρασιά χαρμάνια που κυκλοφορούν στις αγορές.

Ποιες φιλοδοξίες θα πρέπει να έχει το Ξινόμαυρο στον παγκόσμιο χάρτη; Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η θέση που του αξίζει; 
 
Το Ξινόμαυρο δεν μπορεί να έχει φιλοδοξίες. Οι παραγωγοί της Νάουσας και του Αμυνταίου, όσοι καλλιεργούν Ξινόμαυρο, είναι αυτοί που πρέπει να έχουν φιλοδοξίες και να οργανωθούν έτσι ώστε να προβάλλουν από κοινού το Ξινόμαυρο ως “τοποποικιλία”, δηλαδή ποικιλία αναπόσπαστα δεμένη με τις περιοχές καταγωγής της, Νάουσα και Αμύνταιο. Γιατί το Ξινόμαυρο μπορεί να καλλιεργηθεί και σε άλλες περιοχές και μάλιστα εκτός Ελλάδας. Ως φυτό, ως ποικιλία αμπέλου, δεν προστατεύεται, δεν μονοπωλείται η επωνυμία του. Μόνο σε συνδυασμό με τον τόπο καταγωγής του προστατεύεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε.:

Ξινόμαυρο
ΝΑΟΥΣΑ
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. 

Πόσες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις έχουν αυτές τις ενδείξεις ευανάγνωστα γραμμένες στις ετικέτες των κρασιών τους;

Η θέση του Ξινόμαυρου ως τοποποικιλίας θα εξαρτηθεί από τις συντονισμένες ενέργειες όλων σας. Οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις όχι μόνο της Νάουσας και του Αμυνταίου, αλλά και των άλλων περιοχών της χώρας μας είναι πολύ μικρές μπροστά στους γίγαντες της διεθνούς σκακιέρας. Για να δημιουργηθεί η θέση που αξίζει στους οίνους των περιοχών σας από Ξινόμαυρο χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

Φωτο: από αριστερά Νίκος Φουντής (Κτήμα Φουντή), Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Λαογράφος-Φιλόλογος), Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου (Αργατία), Γιάννης Βογιατζής ( Κτήμα ΒογιατζήΜπουτάρης Οινοποιητική), Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, Μπάμπης Λέγγας (Εκδόσεις Φοίνικας

Τελικά τα κρασιά από Ξινόμαυρο απευθύνονται σε μεγάλο εύρος καταναλωτών ή μόνο σε αυτούς που εκτιμούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους; 
 
Τα κρασιά από την ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο των περιοχών Νάουσας και Αμυνταίου, όπως τα γνώρισα εγώ μέσω των πειραματισμών, και κρίνοντας αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά, μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις όλων των καταναλωτών που αγαπούν τα κόκκινα κρασιά με δική τους προσωπικότητα: χαρακτηριστική μύτη, γεμάτη, πλούσια γεύση, ισορροπία οξύτητας-αλκοόλης, χαρακτηριστικά αρωματική επίγευση. 


Όμως υπάρχουν, δυστυχώς, και κρασιά από Ξινόμαυρο τραχειά, όξινα και γυμνά στο στόμα. Δεν μιλάμε γι αυτά. Θα ήταν χρήσιμο να εκλείψουν γιατί προκαλούν ζημιά στους παραγωγούς που πασχίζουν να αναδείξουν το υψηλό οινικό δυναμικό της ποικιλία Ξινόμαυρο και την ιδιαιτερότητα των εκλεκτών οίνων που παράγονται από τα σταφύλια της.


Φωτο: από αριστερά – Νίκος Φουντής, Πάναγιώτης Γεωργιάδης (Αργατία),
Γιάννης Μπουτάρης (Κτήμα Κυρ Γιάννη) Δρ. Σταυρούλα Κουράκου

Η προσέγγιση των αγορών του εξωτερικού θα πρέπει να δίνει βάρος στην προώθηση στις αγορές -στόχους ή να δίνει βάση στην εμπειρία των φίλων του κρασιού που επισκέπτονται τη χώρα μας. 
 
Και στα δύο. Γιατί οι αγορές δεν ανοίγουν από τους φίλους, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα στις αγορές. Εξάλλου, κάθε αγορά έχει τις προτιμήσεις της. Οι εξαγωγές σωστό είναι να απευθύνονται σε στοχευμένες αγορές. Είναι μάταιο να γίνονται προσπάθειες για τοποθέτηση κρασιών κόκκινων από Ξινόμαυρο, όταν στη συγκεκριμένη αγορά επικρατούν ελαφριά, ερυθρωπά, φρέσκα κρασιά. 


Πάντως ο λόγος των φίλων διαδραματίζει το δικό του ρόλο. Κυρίως εάν ζητούν στο τόπο τους να αγοράσουν το κρασί που τους άρεσε όταν επισκέφτηκαν οινοποιεία της χώρας μας. Αλλά τι γίνεται όταν δεν τα βρίσκουν γιατί δεν εισάγονται στην περιοχή τους; Και τι γίνεται όταν οι ξένοι που επισκέπτονται τη Νάουσα και το Αμύνταιο δοκιμάζουν εξαίρετα κρασιά Ξινόμαυρου, αλλά όταν πάνε σε μια ταβέρνα βρίσκουν υποβαθμισμένης ποιότητας Ξινόμαυρο;
 

Το έχω ξαναγράψει: Ο τουρισμός θα μπορούσε να είναι ο κύριος μοχλός προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων και φυσικά των οίνων, αλλά η εστίαση συνήθως δεν βοηθάει, κυρίως στις περιπτώσεις ομαδικού τουρισμού με «χτισμένες» τις τιμές ημιδιατροφής.


Κινήσεις προσέγγισης σαν αυτή «Των Φίλων του Ξινόμαυρου» μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προσέγγισης μεγαλύτερου κοινού μέσω της εμπειρίας του Αμπελώνα, της παραγωγής Κρασιού, της Γευσιγνωσίας και της Γαστρονομίας; Είναι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο ή μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία διαφοροποίησης στην επικοινωνία και στις αγορές του εξωτερικού;

Φωτο: Υιοθετημένος Αμπελώνας “Φίλων του Ξινόμαυρου”. Σκηνή από τον Τρύγο του 2012
 

Άξιοι συγχαρητηρίων όσοι αποτελούν την ομάδα «Φίλοι του Ξινόμαυρου». Ασφαλώς όταν γνωρίζεις σε βάθος και δένεσαι με αυτό που τρως ή πίνεις, είσαι σε θέση να το προωθήσεις με ποιοτικά επιχειρήματα. Είναι και σε άλλες περιοχές που έχουν οργανωθεί παραπλήσιες εκδηλώσεις, όπως π.χ. με παιδιά προσχολικής ηλικίας που ασχολούνται με τ’αμπέλια και γράφουν, με την καθοδήγηση των δασκάλων ή καθηγητών, την ιστορία των αμπελιών και του κρασιού της περιοχής τους. Μου έχουν στείλει μερικά τέτοια βιβλία.
Όσο για την επίδραση που ομάδες σαν αυτή των «Φίλων του Ξινόμαυρου» μπορεί να έχουν στις ξένες αγορές, με βρίσκεται διστακτική. Μόνον εάν γίνουν αδερφοποιήσεις με ανάλογες ομάδες σε ξένες χώρες, μπορούν να επιτευχθούν επικοινωνίες αποτελεσματικές. Και πάντως εάν δεν υπάρχει έντυπο ενημερωτικό υλικό (όχι διαφημιστικό) που να αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό των περιοχών καλλιέργειας της ποικιλίας Ξινόμαυρο, οι δυνατότητες παραμένουν περιορισμένες. Δυστυχώς, αργήσατε οι Ναουσαίοι σε αυτόν τον τομέα. Και η άργητα αυτή απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη κοινών δράσεων


Οι άνθρωποι που παράγουν και οινοποιούν στις περιοχές του Ξινόμαυρου σίγουρα δεν έχουν τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες προσεγγίσεις. Πιστεύετε ότι είναι δυνατό να διεκδικήσουν κάτι από κοινού για το παρόν αλλά και το μέλλον των κρασιών του Ξινόμαυρου;

 
Δυστυχώς, ήδη από τους αρχαίους χρόνους οι Έλληνες είναι “μοναχικοί καβαλάρηδες”. Οι μικρές πόλεις-κράτη δημιούργησαν η κάθε μία δικό της πολιτισμό, δική της ιστορία, όμως τελικά υποτάχθηκαν σε μεγάλες δυνάμεις. Αυτό ισχύει και σήμερα στις πολλές μικρές αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας, ενεργούν αυτόνομα και αυτοδύναμα. Θέλω να ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου-γιατί η σύγχρονη Ελλάδα είναι ακόμη σε νηπιακή ηλικία παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ποιότητα των ελληνικών οίνων-θα αναγκαστούν να ομονοήσουν και εάν βρεθεί ένας τοπικός παράγοντας με όραμα, θα κατορθώσει, με αλληλουποχωρήσεις και συγκερασμό των επί μέρους απόψεων, να βρει τη χρυσή τομή και να οδηγηθείτε όλοι μαζί σε επιτεύγματα που ο καθένας χωριστά δεν είναι δυνατό να πετύχει για το παρόν και το μέλλον που αξίζουν οι οίνοι από Ξινόμαυρο.

Σας το εύχομαι.

Related Posts

ΧΡΥΣΟ μετάλλιο για τη Νάουσα 2012 της ΑΡΓΑΤΙΑΣ

29/02/2016

29/02/2016

OI ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Όπως πέρισυ με το ΑΡΓΑΤΙΑ...

7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

19/09/2016

19/09/2016

Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

Το Πρώτο Κρασί των ‘Φίλων του Ξινόμαυρου- εσοδείας 2012’

02/03/2015

02/03/2015

Οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου’ δεν είναι απλώς φίλοι ενός κρασιού.Είναι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μία διαδικασία με έναν καθορισμένο τρόπο....

1η ΝΟΕΜΒΡΗ 2019 – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ (XINOMAVRO)

01/11/2019

01/11/2019

1η ΝΟΕΜΒΡΗ 2019 – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟΣΩΡΊΖΕΙ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ (XINOMAVRO) Παγκόσμια πρώτη για το αγαπημένο Ξινόμαυρο. Γιατί παγκόσμια; Γιατί...

Meeting Xinomavro Wine at West Macedonia, Greece

18/09/2019

18/09/2019

An nice video By Stathis Saltas , on behalf of EnterpriseGreece (ex Hellenic Foreign Trade Board – HEPO) and the...

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ

15/02/2016

15/02/2016

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σήμερα που ο Κύκλος Ζωής Προιόντων και Σχεσεων είναι τόσο μικρός, ένα πείραμα Συνεύρεσης θα...

48 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ‘ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ’ ΤΟΥ 1ου ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ‘ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ’

26/02/2015

26/02/2015

Τελικά έφτασε η ώρα!! Ποιός θα περίμενε ότι μετά την υιοθέτηση του αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, το κλάδεμα του,...

Τρύγος 2019- Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

13/09/2019

13/09/2019

Μια μοναδική στο είδος της Πρωτοβουλία.  Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου αποτελεί μια πρωτοβουλία “βγαλμένη απ τα παλιά” . Βασισμένη – ...

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

10/11/2014

10/11/2014

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το...

Πρόσκληση στην 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

29/01/2017

29/01/2017

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 – ώρα : 10:00 Λένε πως οι περισσότερες...

PALEO — απ το wine bar στο Wine Church!

26/03/2019

26/03/2019

Χωρίς διάθεση διάκρισης με τα wine bars, για μας το PALEO κατατάσσεται ως Wine Church όπου ο Γιάννης Καυμενάκης είναι...

7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

19/09/2016

19/09/2016

Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

Bakis Tsalkos, Winemaker

19/05/2019

19/05/2019

x i n o m a v r o is one of the top 15 wine varieties in the world...

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ;

22/03/2018

22/03/2018

Εις μνήμη των καλών κρασιών που έπεσαν άδοξα χωρίς να φταίνε Υπάρχουν καλά, μέτρια, κακά κρασιά; Υπάρχουν καλοί, μέτριοι και...

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ SHIRAZ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ( ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!)

26/08/2019

26/08/2019

Andreas Kiziris – Geelong, Vic,Australia August 2019 Πριν 2 χρόνια μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αυστραλία. Αν και ο χρόνος ήταν πολύ πιεσμένος...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *