27/04/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το…


της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού)
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το 2014 κύλισε με συνθήκες δροσερών γενικά θερμοκρασιών, αρκετών βροχοπτώσεων και αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας, συνθήκες που επέβαλαν διαρκή επαγρύπνηση ώστε να διατηρηθεί υγιές το φύλλωμα των αμπελώνων και τα σταφύλια.

Ο Μάρτιος, ο μήνας της προετοιμασίας της έκπτυξης ήταν σχετικά ζεστός και ξηρός, προετοιμάζοντάς μας για μια σχετικά πρώιμη χρονιά, ενώ
 ο Απρίλης, ο μήνας της έκπτυξης, και ο Μάης, ο μήνας της άνθησης ήταν βροχεροί και με κανονικές θερμοκρασίες, κάνοντάς μας να ελπίζουμε σε μία κανονική παραγωγή, παρόλη την περσινή χαλαζόπτωση.
Ο Ιούνης, ο μήνας της καρπόδεσης και της πρώτης φάσης ανάπτυξης της ράγας ήταν σχετικά ψυχρός, όπως και ο Ιούλιος.

Ο δεύτερος μήνας όμως του καλοκαιριού σημαδεύτηκε από την ισχυρή χαλαζόπτωση της 22ας , που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του φυλλώματος καθώς και αρκετά τσαμπιά ή τμήματα του τσαμπιού. Η ζημιά ήταν διαφορετικού μεγέθους σε κάθε αμπελοτόπι.

Ο Αύγουστος ευτυχώς ήταν ξηρός και με κανονικές θερμοκρασίες, πράγμα που βοήθησε στην επούλωση των πληγών από το χαλάζι.
Όμως ο Σεπτέμβρης ήταν ιδιαίτερα βροχερός και με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο τρύγος όλων των ποικιλιών.
Ίδιες καιρικές συνθήκες επικράτησαν και το πρώτο πενθήμερο του Οκτώβρη. Ευτυχώς, μεταξύ 5 και 15 Οκτώβρη, ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τρυγήσουμε ένα αρκετά ώριμο Ξινόμαυρο.
Φωτο. Ξινόμαυρο λίγο πριν το ξεκαθάρισμα των σταφυλιών στον αμπελώνα των “ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ”. Αφαίρεση όλων των προβληματικών τσαμπιών. 
ΦΑΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ:
Οι περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησαν κανονικά τον κύκλο τους, στις αρχές του Απρίλη, το ίδιο έγινε και με την ανθοφορία.
Το τρίτο δεκαήμερο του Μάη είχαν ανθήσει όλες οι ποικιλίες, προμηνύοντας μια κανονική χρονιά.
Όμως ο περκασμός καθυστέρησε τουλάχιστον δέκα μέρες σε όλες τις λευκές ποικιλίες, ενώ στο Ξινόμαυρο, ακόμα περισσότερο, ολοκληρώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο τρύγος των περισσότερων ποικιλιών ξεκίνησε, ανάλογα με την ποικιλία, 5 με 20 μέρες οψιμότερα απ’ ότι συνήθως, τα τελευταία χρόνια: Ξεκινήσαμε στις 28 Αυγούστου με τη Μαλαγουζιά και τελειώσαμε 15 Οκτώβρη με το τελευταίο αμπελοτόπι του Ξινόμαυρου.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Η χρονιά καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές της Αργατίας.
Η διαρκώς αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία, οι συνεχείς βροχοπτώσεις, η ιδανική για την ανάπτυξη όλων σχεδόν των ασθενειών θερμοκρασία και το χαλάζι του Ιούλη, επέβαλαν διαρκή επαγρύπνηση.
Και είναι αλήθεια ότι στους βιολογικούς αμπελώνες με τέτοιες συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις το σταφύλι κυρίως από τον περονόσπορο.

Έτσι, παρ’ όλες τις επεμβάσεις με χαλκό, σε κάποια αμπελοτόπια είχαμε μείωση της παραγωγής λόγω του περονοσπόρου και στη συνέχεια του χαλαζιού (10-70% στις λευκές ποικιλίες, ανάλογα με το αμπελοτόπι και 30-50% αντίστοιχα στις ερυθρές), που στο τέλος όμως λειτούργησαν τη δύσκολη φετινή χρονιά θετικά, δημιουργώντας χαλαρά τσαμπιά που άντεξαν ως το τέλος και ωρίμασαν ικανοποιητικά, χωρίς να προσβληθούν από το βοτρύτη.

Παρόλο που ήταν μια χρονιά που το ωίδιο σημείωσε έξαρση, η προληπτική δράση της σκόνης θείου υπήρξε αποτελεσματική, αφού έγινε έγκαιρα, ενώ στα δύο αμπελοτόπια της Λάκκας εμφανίστηκε για πρώτη φορά φέτος μικρή προσβολή από την τρίτη γενιά της ευδαιμίδας, κάτι που μας οδήγησε στην απομάκρυνση των άρρωστων σταφυλιών, δέκα μέρες πριν τον τρύγο.
Μετά τη χαλαζόπτωση οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη γρήγορη δημιουργία νέου φυλλώματος, που ανέλαβε τη φωτοσύνθεση στη θέση των κατεστραμμένων φύλλων και κατάφερε να ωριμάσει έστω και καθυστερημένα την παραγωγή.
Δεδομένης της χρονιάς, αναγκαστήκαμε να ξεφυλλίσουμε 2 και 3 φορές, επιλεκτικά και πάντα με γνώμονα την ύπαρξη αρκετού φυλλώματος ώστε να θρέψη σωστά το σταφύλι και όχι τον καθολικό αερισμό της σταφυλικής ζώνης.
Την ώρα του τρύγου, την καθιερωμένη προσεκτική διαλογή των σωστών σταφυλιών για την κάθε ποικιλία στο αμπέλι ακολούθησε μια δεύτερη διαλογή στο οινοποιείο, σταφυλών και ραγών, πριν την αποβοστρύχωση.
ΤΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • Παρόλη τη σημαντική καταστροφή του ώριμου φυλλώματος από το χαλάζι, τα φυτά αντέδρασαν αμέσως, βοηθούντος του καιρού και δημιούργησαν με τους ταχυφυείς νέο φύλλωμα που γρήγορα έγινε φωτοσυνθετικά ενεργό, εξασφαλίζοντας την ικανοποιητική ωρίμανση του σταφυλιού.
  • Πικράδα στο φλοιό του Ξινόμαυρου (σημάδι stress) μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Πολύ καλή τροφοδοσία των φυτών του Ξινόμαυρου με κάλιο λόγω των πολλών βροχών.
  • Μέτρια έως μικρή εκχύλιση ανθοκυανών στα αμπελοτόπια του Ξινόμαυρου που τρυγήθηκαν στο τέλος του Σεπτέμβρη, ικανοποιητική εκχύλιση στα αντίστοιχα που τρυγήθηκαν στα μέσα του Οκτώβρη.
  • Πολύ καλά αρώματα και καλή οξύτητα σε όλες τις ποικιλίες, λόγω των δροσερών συνθηκών, ιδιαίτερα στη φάση του περκασμού και της ωρίμανσης
  • Αρκετά αργή ζύμωση στη Μαλαγουζιά που τρυγήθηκε στο τέλος Αυγούστου, γρήγορη ζύμωση στο Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Αθήρι που τρυγήθηκαν στα μέσα Σεπτέμβρη.
  • Σύντομη διάρκεια ζύμωσης στις ερυθρές ποικιλίες και το Ξινόμαυρο που τρυγήθηκε στο τέλος του Σεπτέμβρη, κανονική στο Ξινόμαυρο που τρυγήθηκε στα μέσα Οκτώβρη.
    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
    Τόσο στις λευκές όσο και στις ερυθρές ποικιλίες, ο αλκοολικός τίτλος ήταν χαμηλότερος από ότι συνήθως.
    Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αθήρι: Πολύ καλή οξύτητα, πολύ καλά και τυπικά της κάθε ποικιλίας αρώματα, εξαιρετικό σώμα. Μάλλον μία από τις καλύτερες χρονιές της λευκής Αργατίας.
    Νεγκόσκα, Μαυροδάφνη (πειραματική): Αδύνατο σχετικά χρώμα στη Νεγκόσκα, πολύ καλό στη Μαυροδάφνη, χαμηλή οξύτητα και στις δύο ποικιλίες και πολύ υψηλό pH. Αδιάφορη αρωματικά η Νεγκόσκα, τυπική η μύτη της Μαυροδάφνης.

    ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ: Πολύ καλά φρουτώδη αρώματα και στους δύο τρύγους που πραγματοποιήσαμε (τέλος Σεπτέμβρη- μέσα Οκτώβρη), περισσότερο ανθικά τα αρώματα στα μέσα του Οκτώβρη, αδύνατο χρώμα στον πρωιμότερο τρύγο, ικανοποιητικό στον οψιμότερο, εξαιρετικές οξύτητες και πολύ καλά pH, μαλακές τανίνες και στους δύο τρύγους, χαμηλότερος αλκοολικός τίτλος στον πρώιμο τρύγο, τυπικός στον όψιμο

    Related Posts

    PRIORAT, ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ BRAND ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

    23/01/2019

    23/01/2019

    Του Σπύρου Μπλάτσιου* Το Priorat είναι μία από τις δύο οινικές περιοχές της Ισπανίας που φέρουν την ανώτερη ισπανική ονομασία...

    Τρύγος Αμπελιού ‘Φίλων του Ξινόμαυρου’ 2017

    25/09/2017

    25/09/2017

    Απλά, Ζεστά, Όμορφα! Ένας τρύγος βγαλμένος από παραμύθι. Μια καταπληκτική χρονιά με σταφύλι μεγάλης δυναμικής, από ένα αμπέλι που κάθε...

    5ο Κλάδεμα αμπελιού (29/03/2015)- Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    01/04/2015

    01/04/2015

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου” συγκεντρώθηκαν με αφορμή το κλάδεμα του υιοθετημένου αμπελοτεμαχίου του Οινοποιείου της ΑΡΓΑΤΙΑΣ...

    1η ΝΟΕΜΒΡΗ 2019 – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ (XINOMAVRO)

    01/11/2019

    01/11/2019

    1η ΝΟΕΜΒΡΗ 2019 – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟΣΩΡΊΖΕΙ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ (XINOMAVRO) Παγκόσμια πρώτη για το αγαπημένο Ξινόμαυρο. Γιατί παγκόσμια; Γιατί...

    7ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    05/02/2017

    05/02/2017

    Την Κυριακή στις 5 του Φλεβάρη που ανταμώσαμε στον καλαίσθητο χώρο του Οινοποιείου Argatia Winery στο Ροδοχώρι της Νάουσας, γευτήκαμε...

    6Η ΦΟΡΑ – ΚΟΡΥΦΟΛΟΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ & ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    30/05/2016

    30/05/2016

    Για 6η χρονιά, το Σάββατο 4 Ιούνη «Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου» θα συναντηθούν στον υιοθετημένο Αμπελώνα τους στο Γιαννακοχώρι της...

    Τρύγος 2021- Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    23/09/2021

    23/09/2021

    12ος Τρύγος !!!Τα χρόνια πέρασαν, το αμπελάκι έγινε αμπέλι και η παραγωγή πλέον δίνει πρώτη ύλη για υψηλής ποιότητας οίνους.Έφτασε...

    ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΝΑΟΥΣΣΑ – ΤΡΥΓΟΣ 2017 – Video

    26/09/2017

    26/09/2017

    Οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου” (https://winetimes.tropos.gr/) τρύγησαν ξανά το Αμπέλι τους στο Γιαννακοχώρι της Νάουσσας. Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου Spinthiropoulou Haroula, Γεωπόνος-Αμπελουργός-Οινοποιός του...

    Τα μυστικά του κρασιού

    10/02/2017

    10/02/2017

    Πως βρίσκουμε πρακτικά την περιεκτικότητα σε αλκοόλη του κρασιού που πίνουμε; Στην τελευταία συνάντησή μας στους Φίλους του Ξινόμαυρου η...

    Bakis Tsalkos, Winemaker

    19/05/2019

    19/05/2019

    x i n o m a v r o is one of the top 15 wine varieties in the world...

    PALEO — απ το wine bar στο Wine Church!

    26/03/2019

    26/03/2019

    Χωρίς διάθεση διάκρισης με τα wine bars, για μας το PALEO κατατάσσεται ως Wine Church όπου ο Γιάννης Καυμενάκης είναι...

    Πρόσκληση στην 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

    29/01/2017

    29/01/2017

    ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 – ώρα : 10:00 Λένε πως οι περισσότερες...

    7ος ΤΡΥΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

    19/09/2016

    19/09/2016

    Είναι όμορφο μια προσπάθεια να επιβιώνει και να εξελίσσεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι χθες, σε μια πανέμορφη μέρα, μαζεύτηκαν...

    ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΩΝ ‘ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ’ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2012

    04/02/2015

    04/02/2015

    Τo Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της “ΑΡΓΑΤΙΑΣ” στο Ροδοχώρι Νάουσας, θα λάβει χώρα η 1η εκδήλωση για...

    1η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου!

    08/10/2019

    08/10/2019

    Tο Ξινόμαυρο παίρνει τη θέση του παγκόσμια και γιορτάζει! Oι Οίνοι Βορείου Ελλάδος – Wines of North Greece ξεκίνησαν μια...

    Comments
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *