13/05/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

Ο Κώστας Προβατάς Dip WSET, αποκαλύπτει τις απόψεις του για τη Μαυροδάφνη

Μετά το Masterclass της Μαυροδάφνης από την Wine Style του Stefanos Kogias II στις εγκαταστάσεις του WSPC – Wine &…


Μετά το Masterclass της Μαυροδάφνης από την Wine Style του Stefanos Kogias II στις εγκαταστάσεις του WSPC – Wine & Spirit Professional Center

Είμαι ο Κώστας Προβατάς.

Στην πρώτη ερώτηση αν μπορεί η Μαυροδάφνη να γινει μία από τις ποικιλίες πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα πιστεύω ότι σίγουρα θα είχε πολύ ενδιαφέρον να φτάσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον, όχι το πολύ μακρινό (εγώ θα ήθελα να το δω αυτό!), να δούμε τη Μαυροδάφνη ως μια από τις ποικιλίες πρεσβευτές. Όλο αυτό το west coast που δοκιμάσαμε σήμερα θα ήθελα να το δούμε κάποια στιγμή σαν κομμάτι του ambassador που να μπορεί να εκπροσωπήσει μέρος του δυναμικού των ερυθρών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα στο εξωτερικό και επάξια θεωρώ.

Η δεύτερη ερώτηση, κατά πόσο την προτιμώ φρέσκια με βαρέλι, μετά από όλη αυτή την εμπειρία του Masterclass,  μπορώ να πω ότι μου αρέσει σε όλες τις εκδοχές που τη δοκίμασα. Σίγουρα στο βαρέλι θέλει περισσότερη δουλειά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει θέληση, με αυτά που δοκιμάσαμε, εξελικτικά βελτιώνονται συνεχώς τα αποτελέσματα που δοκιμάζουμε, αλλά από την άλλη σίγουρα μου αρέσει πραγματικά όταν το βρίσκουμε σε πιο φρέσκες εκδοχές, σε πιο μεγάλους ξύλινους οινοποιητές, σε αμφορείς. Είναι μια ποικιλία που δεν κολλάει ακόμη και σε αυτό, δηλαδή διατηρεί το φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα της πολύ ευχάριστα.

Δύσκολη απόφαση, νομίζω θα μπορούσα να ξεκινήσω το γεύμα μου με μια Μαυροδάφνη που δεν έχει ωριμάσει σε βαρέλι και να το τελειώσω, θα συνεχίσω μετά με κάτι που έχει ωριμάσει. Ακόμα καλύτερα θα ήθελα να κλείσω και με μια παλαιωμένη, έχουμε δοκιμάσει εξαιρετικά παλαιωμένες , να κλείσω το γεύμα με 3 κόκκινες Μαυροδάφνες.

Kαι στις 3 εκδοχές θα μπορούσε να δώσει “πόνο”.

Ερ.: Blend ή Μονοποικιλιακό;

Ξεκάθαρα όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για Μαυροδάφνη, είναι μονοποικιλιακό. Από εκεί και πέρα όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για τους παραγωγούς της Μαυροδάφνης, νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να δείξει το ταλέντο του πέρα από το μονοποικιλιακό και στο χαρμάνιασμα. Δηλαδή, έχει νόημα να την χαρμανιάζουμε με κάποια άλλη ποικιλία αλλά περισσότερο για να δείξει ο κάθε παραγωγός την προτίμηση του, την τέχνη του, την τρέλα του.

Ο Provatas Kostas  είναι επίσης δημιουργός του The Crunchy Grape

Related Posts

O Master Wine Konstantinos Lazarakis MW για το Masterclass της Μαυροδάφνης

25/06/2019

25/06/2019

O Master Wine Konstantinos Lazarakis MW για το Masterclass της Μαυροδάφνης στο WSPC – Wine & Spirit Professional Center Σε...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΓΙΑΣ & WINE STYLE (Masterclass για τη Μαυροδάφνη)

28/06/2019

28/06/2019

Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ          ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση...

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών

13/12/2019

13/12/2019

PURE – Ένας PREMIUM Οίνος απ την Σαντορίνη, από αμπέλια 200+ ετών και τιμή φιάλης στο ράφι περί τα 40...

«ΚΑΤΣΑΝΌ» από την Οινοποιεία Γαβαλά Gavalas Winery

04/05/2019

04/05/2019

Το Κατσανό είναι μια ξεχωριστή λευκή ποικιλία αμπέλου της Σαντορίνης. Πολύ σημαντική αν και καλύπτει το 1% του αμπελώνα του...

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ – Gaia Wines Santorini

26/03/2018

26/03/2018

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ Δοκιμάσαμε το “ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ” που συνόδευσε το κύριο πιάτο μας (συναγρίδα) στο εστιατόριο Koursaros Drosia και εντυπωσιαστήκαμε.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013

01/07/2019

01/07/2019

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ του Argatia Winery παρουσιάζει τη λευκή Αργατία του 2013 Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης , εκπρόσωπος της νέας γενιάς...

ΝΕΥΜΑ – Το Πάντρεμα του Βορρά και του Νότου

16/02/2022

16/02/2022

ΝΕΥΜΑ – Το Πάντρεμα του Βορρά και του Νότου – ΝΕΓΚΟΣΚΑ & ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ – Νέος Οίνος στην αγορά από το...

Ο Γιάννης Καϋμενάκης μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

29/03/2018

29/03/2018

Castell’in Villa Riserva Chianti Classico 1997 : Ο Γιάννης Καϋμενάκης  μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

ΜΠΑΚΗΣ ΤΣΑΛΚΟΣ : TO ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 15 ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ !

20/05/2019

20/05/2019

Συναντήσαμε τον Wine maker του  ΚΤΗΜΑ Οινογένεσις κύριο Bakis Tsalkos ο οποίος μας μίλησε για το Όραμα του Οινοποιείου του...

1ο Thessaloniki Wine Show 2019

01/04/2019

01/04/2019

Όλοι οι Άνθρωποι των Οινοποιείων που συμμετείχαν στο 1ο Thessaloniki Wine Show 2019 που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,...

Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

27/03/2018

27/03/2018

MOUHTARO: It sounds Greek to me! #Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

Bιδιανό Masterclass απο την Wine Style

05/11/2019

05/11/2019

Με το πέρας του εξαιρετικού Masterclass για μια ποικιλία/οίνος έκπληξη από την Κρήτη, οι: – Νίκος Δουλουφάκης, Αμπελουργός/Οινολόγος/Οινοποιός( Douloufakis Winery...

ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Μια ξεχωριστή συζήτηση με την Gaia Wines & τον Σπύρος Μπλάτσιος στο Χάρτης των Γεύσεων / Map of Flavours

08/03/2020

08/03/2020

TROPOS WINE TIMES: Βρεθήκαμε στον Χάρτη των Γεύσεων του 2019 …. ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ. ….μετά τα αεροδρόμια και στον Χάρτη! TWT:...

Ρετσίνα ΑΦΡΟΣ: Το Γιοματάρι αναβιώνει και συνοδεύει όστρακα με μυρωδιές ιωδίου

26/03/2018

26/03/2018

Κάποτε η ρετσίνα θεωρούνταν κρασί “δεύτερης” κατηγορίας. Στο οινοποιείο ΚΕΧΡΗ Kechris είχαν διαφορετική γνώμη.

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *