28/11/2022 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

O Σάκης Παπαδόπουλος δημιουργεί το CLUB του RIESLING στην Ελλάδα!!!

Αν υπήρχε διαγωνισμός για τον τίτλο του πιο παθιασμένου παρουσιαστή οίνου στον Χάρτη των Γεύσεων 2019 που διοργάνωσε η Wine…


Αν υπήρχε διαγωνισμός για τον τίτλο του πιο παθιασμένου παρουσιαστή οίνου στον Χάρτη των Γεύσεων 2019 που διοργάνωσε η Wine Plus, σίγουρα ο Sakis Papadopoulos  θα ήταν στον τελικό!!!

Γεμάτος πάθος, γνώση και διάθεση να εξηγήσει τις διαφορές όλων των οίνων που παρουσίασε η εταιρία του Sófeast, μας έδωσε να καταλάβουμε τη μαγεία των Rieslings της περιοχής του Mosel της Γερμανίας. Είναι αλήθεια ότι πέραν της απολαυστικής παρουσίασης, και οι δύο οίνοι που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικοί.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι σε θέση να πληρώσουν 30 και 60 ΕΥΡΩ , αλλά όσοι μπορούν να τα διαθέσουν σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν.

Αξίζει να αφιερώσει κανείς 7 λεπτά απ τη ζωή του να απολαύσει τον Σάκη και να ενημερωθεί για τα Riesling του Weingut Dr. Loosen.


ΧΡΗΣΤΟΣ Δ ΚΑΤΣΑΝΟΣ – -Ήρθαμε στον Χάρτη των Γεύσεων για να δούμε τον ελληνικό αμπελώνα. Ξαφνικά βλέπουμε διεθνή αμπελώνα και μάλιστα διαμάντια, κάποιοι είπαν διαμαντάκια, εμείς βλέπουμε διαμάντια. Έχω όμως μία ερώτηση. Βλέπω αυτές τις δύο ετικέτες που φαίνονται ίδιες στο μάτι. Γιατί άραγε είναι διαφορετικές;

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ -Θα σας εξηγήσω. Είμαι ο Σάκης Παπαδόπουλος και χαίρομαι πάρα πολύ που είστε εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που έχουμε ένα τεράστιο οινικό διαμάντι, γενικά η Ελλάδα είναι μια χώρα που μας δίνει εξαιρετικά δείγματα, εξαιρετικά κρασιά, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, απλά νομίζω ότι το κρασί είναι το ταξίδι στον κόσμο και αξίζει να δοκιμάζουμε και να ταξιδεύουμε μαζί μ’ αυτό κι εμείς.

ΧΔΚ-Εξάλλου από κει ξεκινήσαμε, από τον διεθνή αμπελώνα και παίρνουμε εμπνεύσεις.

ΣΠ-Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αρχικά, θα σας πω δύο πράγματα γι’ αυτά τα κρασιά που κρατάτε αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για δύο εξαιρετικά δείγματα, εξαιρετικά αμπελοτόπια της περιοχής του Mosel της Γερμανίας. Όπως ξέρετε η Γερμανία είναι μία περιοχή που παράγει κυρίως Riesling, πολύ ωραία Pinot Noir, πολύ ωραία Gewurztraminer αλλά κυρίως Riesling. Το Riesling είναι ποικιλία που μας δίνει πολύ κομψά, πολύ φινετσάτα  κρασιά, πολύ όμορφα κρασιά γενικότερα.

Το συγκεκριμένο αμπελοτόπι έχει μία ιδιαιτερότητα, είναι ένα ασυνήθιστο αμπελοτόπι για την περιοχή της Γερμανίας. Αυτά τα δύο κρασιά είναι και τα δύο από το ίδιο αμπελοτόπι. Συνήθως στη Γερμανία βρίσκουμε σχιστολιθικούς αμπελώνες, με μεγάλους σχιστόλιθους, όπως αυτούς εδώ. Όμως αυτό είναι ένα αμπελοτόπι πολύ ασυνήθιστο που προέρχεται από ένα ηφαιστειογενές αμπελοτόπι, το οποίο ονομάζεται Wurzgarten, είναι λίγο δύσκολο να το πει κάποιος βέβαια, Wurz σημαίνει πικάντικο, garten σημαίνει κήπος. Το Wurzgarten σημαίνει spice garden, πικάντικος κήπος. Ονόμασαν έτσι αυτό το αμπελοτόπι διότι έχει περάσει η λάβα κι έχει φτιάξει αυτό το πέτρωμα και είναι ένα κρασί που δίνει πολύ αλμυρό χαρακτήρα, είναι πολύ πικάντικο, πολύ spicy.

Τα συγκεκριμένα κρασιά που κρατάτε προέρχονται από το Wurzgarten, είναι από παλιάς ηλικίας κλήματα. Όπως θα δείτε εδώ γράφει ‘’alte reben’’ που σημαίνει παλιάς ηλικίας κλήματα γιατί στο κέντρο του Mosel δεν έχει πιάσει ποτέ φυλλοξήρα λόγω του πετρώματος, λόγω των εδαφών, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόχθονα αμπέλια. Εδώ συγκεκριμένα μιλάμε για αμπέλι 100 ετών. 

ΧΔΚ-Για να δοκιμάσουμε…..

ΣΠ-Αυτό το κρασί ζυμώνεται σε βαρέλια 1000 λίτρων και παραμένει στις οινολάσπες του για ένα χρόνο με αυτόχθονες ζύμες χωρίς μπατονάζ. Το οινοποιείο Dr Loosen, ο Ernst Loosen σαν οικογένεια έχουν μία πολύ μεγάλη ιστορία στα ξηρά κρασιά του Mosel. Ο παππούς του πριν ακόμη από τον πόλεμο έφτιαχνε κρασιά ξηρά και ήταν φανατικός με το ξηρό Riesling. Έφτιαχνε τα κρασιά του αφήνοντάς τα με τις οινολάσπες για ένα χρόνο έως και 36 μήνες.

Αυτό το κρασί έχει μείνει δύο χρόνια με τις οινολάσπες του χωρίς μπατονάζ και τρία χρόνια στη φιάλη.  Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της περιοχής. ….. βλέπετε πόσο αλμυρό είναι στο τελείωμα, έχει πάρει αυτόν τον χαρακτήρα από το ηφαιστειογενές αμπελοτόπι, από αυτές τις πέτρες.

ΧΔΚ-Με τι θα το συνδυάζαμε αυτό;

ΣΠ-Σίγουρα με όστρακα, με ψάρια, με κοτόπουλο, αλλά κυρίως ,θα έλεγα εγώ, με όστρακα, με ψάρια στη σχάρα, ταιριάζει εξαιρετικά.

ΧΔΚ-Πάντως θα μπορούσαμε να το ξεκινήσουμε από το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων πριν προχωρήσουμε σε κάτι άλλο…..

Ένας οινόφιλος σε τι λιανική τιμή θα μπορούσε να το βρει και πού;

ΣΠ-Μπορεί να το βρει σε διάφορες κάβες λιανικής και η τιμή του είναι περίπου στα 30 ευρώ.

Θα ήθελα να δοκιμάσετε και του 2012. Η χρονιά του 2012 είναι αυτή που τρέχει στα RESERVE κρασιά. Η διαφορά με το προηγούμενο κρασί είναι ότι αυτό έχει μείνει δύο χρόνια με τις οινολάσπες, δηλαδή μιλάμε για το ίδιο αμπελοτόπι, απλά κρατήσανε κάποια βαρέλια όπου τα κρασιά έμειναν μέσα δύο χρόνια με τις οινολάσπες και τρία χρόνια στη φιάλη. Έτσι, αυτό το κρασί έγινε πιο φινετσάτο, πιο smouth, πιο φίνο. Και η μύτη του είναι πολύ διαφορετική, έχει αλλάξει πάρα πολύ και ακόμη δείχνει ένα κρασί φρέσκο, δείχνει να είναι νέο και είναι του 2012!

ΧΔΚ-Σίγουρα είναι ξεχωριστό και θα πήγαινε από το απόγευμα έως το βράδυ τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εξαιρετικά και τα δύο κρασιά αλλά η οινοποίηση κάνει και τη διαφορά. Αυτό το κρασί στο ράφι πόσο θα το βρούμε;

ΣΠ-Αυτό στο ράφι θα το βρούμε στα 60 ευρώ.

ΧΔΚ-Ο χρόνος κάνει και τη διαφορά! Ευχαριστούμε πολύ….

Related Posts

PRIORAT, ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ BRAND ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

23/01/2019

23/01/2019

Του Σπύρου Μπλάτσιου* Το Priorat είναι μία από τις δύο οινικές περιοχές της Ισπανίας που φέρουν την ανώτερη ισπανική ονομασία...

ATOMOS LUXURY WINE

29/09/2020

29/09/2020

Atomos in ancient Greek means “the ultimate element”; this is what we stand for in Atomos: a wine of ultimate...

Meeting Xinomavro Wine at West Macedonia, Greece

18/09/2019

18/09/2019

An nice video By Stathis Saltas , on behalf of EnterpriseGreece (ex Hellenic Foreign Trade Board – HEPO) and the...

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ SHIRAZ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ( ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!)

26/08/2019

26/08/2019

Andreas Kiziris – Geelong, Vic,Australia August 2019 Πριν 2 χρόνια μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αυστραλία. Αν και ο χρόνος ήταν πολύ πιεσμένος...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *