24/01/2022 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΓΙΑΣ & WINE STYLE (Masterclass για τη Μαυροδάφνη)

Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ          ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση…


Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ          ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την προσπάθεια του Στέφανου Κόγια Stefanos Kogias να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον ελληνικό οίνο με το δικό του τρόπο.

Πιστεύουμε ότι το «εργαλείο» με την κωδική ονομασία «Masterclass» με τον τρόπο που το οργανώνει και εκτελεί ο Στέφανος είναι εξαιρετικό σε απόδοση. Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τόσο την χωροθέτηση της κάθε ποικιλίας όσο και τη δυναμική της. Η σύνδεση της πληροφορίας από το ράφι στο βαρέλι είναι εξαιρετική και βοηθά να κατανοήσει κανείς τη διαφορετικότητα όχι μόνο της ποικιλίας , αλλά και της κάθε περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του στυλ του κάθε οινοποιείου (οινοποιού).

Εμείς πάντως βγήκαμε πιο σοφοί απ΄όλα αυτά τα Masterclass. Ευχαριστούμε Στέφανε…

————————————-

Λίγο κουρασμένος αλλά εμφανώς ευχαριστημένος, ο Στέφανος βρήκε χρόνο να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις των Tropos Wine Times με το πέρας του Masterclass για τη Μαυροδάφνη που έλαβε χώρα στις νέες εγκαταστάσεις του WSPC  τη Δευτέρα 24/5/2019

Ερώτηση 1 : Μπορεί η Μαυροδάφνη να γίνει ο 5ος Ambassador του ελληνικού Αμπελώνα;

Σ. Κόγιας:  Σίγουρα η Μαυροδάφνη θα μπορούσε να είναι ένας Brand Ambassador του ελληνικού κρασιού, δεν ξέρω αν α είναι ο 5ος ο 6ος ή ο 7ος, δεν έχει μεγάλη σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Μαυροδάφνη είναι μια ποικιλία που έχει χαρακτήρα, και τα μεγάλα κρασιά γίνονται από ποικιλίες που έχουν χαρακτήρα.

Ερώτηση 2: Ποια η σχέση της Μαυροδάφνης με το βαρέλι;

Σ.Κόγιας: Τώρα όσον αφορά τη σχέση της με το βαρέλι, προσωπικά προτιμώ τα φρέσκια κρασιά με πρωτογενή αρώματα και το ποικιλιακό χαρακτήρα να φαίνεται μπροστά, άρα προσωπικά θα προτιμούσα είτε μια ελάχιστη παρέμβαση από βαρέλι αν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον παραγωγό ή σχεδόν καθόλου, άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ωρίμανση ενός κρασιού όπως είναι οι τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ή οι αμφορείς.

Ερώτηση 3 : Τι προτιμάς – Μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη ή blended;

Σ. Κόγιας: όσον αφορά, το αν θα ήθελα προσωπικά μια μονοποικιλιακή μαυροδάφνη ή σε blend, νομίζω είναι 2 διαφορετικά στοιχεία. Όταν μιλάμε για ένα κρασί blend, μιλάμε για ένα κρασί το οποίο είναι ένα κρασί περισσότερο branding, αν μιλάμε όμως για μια μονοποικιαλή μαυροδάφνη, ένα μονοποικιαλό κρασί, εκεί μιλάμε για ένα κρασί που θέλουμε να αναδείξουμε το ποικιλιακό του χαρακτήρα

Related Posts

TOMH means 100% Moschofilero

21/03/2018

21/03/2018

TOMH means 100% Moschofilero Moschofilero from Mantineia PDO is one out of 4 Ambassadors of Greek wines (Assystiko, Xinomavro and...

Ο Γιάννης Καϋμενάκης μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

29/03/2018

29/03/2018

Castell’in Villa Riserva Chianti Classico 1997 : Ο Γιάννης Καϋμενάκης  μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κρασί από την Τοσκάνη

Ρετσίνα ΑΦΡΟΣ: Το Γιοματάρι αναβιώνει και συνοδεύει όστρακα με μυρωδιές ιωδίου

26/03/2018

26/03/2018

Κάποτε η ρετσίνα θεωρούνταν κρασί “δεύτερης” κατηγορίας. Στο οινοποιείο ΚΕΧΡΗ Kechris είχαν διαφορετική γνώμη.

1ο Thessaloniki Wine Show 2019

01/04/2019

01/04/2019

Όλοι οι Άνθρωποι των Οινοποιείων που συμμετείχαν στο 1ο Thessaloniki Wine Show 2019 που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,...

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

21/03/2018

21/03/2018

ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ : 100% «Άγριο Λευκό» ή «Το Κρασί της Παρέας»;

Ασ(σ)ύρτικο της Psaroulis Wines – Οινοποιία Ψαρούλη

20/03/2018

20/03/2018

Ασ(σ)ύρτικο της Psaroulis Wines – Οινοποιία Ψαρούλη Το Ασ(σ)ύρτικο είναι “συναισθηματικά συνδεδεμένο” με τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα με...

«ΚΑΤΣΑΝΌ» από την Οινοποιεία Γαβαλά Gavalas Winery

04/05/2019

04/05/2019

Το Κατσανό είναι μια ξεχωριστή λευκή ποικιλία αμπέλου της Σαντορίνης. Πολύ σημαντική αν και καλύπτει το 1% του αμπελώνα του...

Ο Κώστας Προβατάς Dip WSET, αποκαλύπτει τις απόψεις του για τη Μαυροδάφνη

27/06/2019

27/06/2019

Μετά το Masterclass της Μαυροδάφνης από την Wine Style του Stefanos Kogias II στις εγκαταστάσεις του WSPC – Wine &...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ – Τα πιστεύω μου για τη Μαυροδάφνη

26/06/2019

26/06/2019

Είμαι ο Γιάννης Παπαργυρίου Yannis Papargyriou απ το Οινοποιείο Παπαργυρίου Papargyriou Winery  στην ορεινή Κορινθία. Βρισκόμαστε στο χώρο του WSPC...

ΝΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ή μέρος της ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ απόλαυσης Οίνου;

12/01/2020

12/01/2020

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του  SensoReality Branding (,https://sensorealitybranding.wordpress.com/) όσες περισσότερες αισθήσεις συμμετέχουν σε μια δοκιμή ενός προϊόντος, τόσο ολοκληρώνουν την...

Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

27/03/2018

27/03/2018

MOUHTARO: It sounds Greek to me! #Mouhtaro is a unique indigenous variety from Greece.

V for VOURVOUKELI

20/03/2018

20/03/2018

V for VOURVOUKELI Το ΜΑΥΡΟΥΔΙ αποτελεί μια εμβληματική ποικιλία αμπέλου στη Βόρεια Ελλάδα. Απαντάται με το όνομα Mavr(o)ud και σε...

ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Μια ξεχωριστή συζήτηση με την Gaia Wines & τον Σπύρος Μπλάτσιος στο Χάρτης των Γεύσεων / Map of Flavours

08/03/2020

08/03/2020

TROPOS WINE TIMES: Βρεθήκαμε στον Χάρτη των Γεύσεων του 2019 …. ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ. ….μετά τα αεροδρόμια και στον Χάρτη! TWT:...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *