Μετά την παρακολούθηση 4 Masterclasses (Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη) κι ενός Φεστιβάλ ( Thessaloniki Wine Show ) είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την προσπάθεια του Στέφανου Κόγια Stefanos Kogias να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον ελληνικό οίνο με το δικό του τρόπο.
Πιστεύουμε ότι το «εργαλείο» με την κωδική ονομασία «Masterclass» με τον τρόπο που το οργανώνει και εκτελεί ο Στέφανος είναι εξαιρετικό σε απόδοση. Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τόσο την χωροθέτηση της κάθε ποικιλίας όσο και τη δυναμική της. Η σύνδεση της πληροφορίας από το ράφι στο βαρέλι είναι εξαιρετική και βοηθά να κατανοήσει κανείς τη διαφορετικότητα όχι μόνο της ποικιλίας , αλλά και της κάθε περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του στυλ του κάθε οινοποιείου (οινοποιού).
Εμείς πάντως βγήκαμε πιο σοφοί απ΄όλα αυτά τα Masterclass. Ευχαριστούμε Στέφανε…
————————————-
Λίγο κουρασμένος αλλά εμφανώς ευχαριστημένος, ο Στέφανος βρήκε χρόνο να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις των Tropos Wine Times με το πέρας του Masterclass για τη Μαυροδάφνη που έλαβε χώρα στις νέες εγκαταστάσεις του WSPC τη Δευτέρα 24/5/2019
Ερώτηση 1 : Μπορεί η Μαυροδάφνη να γίνει ο 5ος Ambassador του ελληνικού Αμπελώνα;
Σ. Κόγιας: Σίγουρα η Μαυροδάφνη θα μπορούσε να είναι ένας Brand Ambassador του ελληνικού κρασιού, δεν ξέρω αν α είναι ο 5ος ο 6ος ή ο 7ος, δεν έχει μεγάλη σημασία.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Μαυροδάφνη είναι μια ποικιλία που έχει χαρακτήρα, και τα μεγάλα κρασιά γίνονται από ποικιλίες που έχουν χαρακτήρα.
Ερώτηση 2: Ποια η σχέση της Μαυροδάφνης με το βαρέλι;
Σ.Κόγιας: Τώρα όσον αφορά τη σχέση της με το βαρέλι, προσωπικά προτιμώ τα φρέσκια κρασιά με πρωτογενή αρώματα και το ποικιλιακό χαρακτήρα να φαίνεται μπροστά, άρα προσωπικά θα προτιμούσα είτε μια ελάχιστη παρέμβαση από βαρέλι αν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον παραγωγό ή σχεδόν καθόλου, άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ωρίμανση ενός κρασιού όπως είναι οι τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ή οι αμφορείς.
Ερώτηση 3 : Τι προτιμάς – Μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη ή blended;
Σ. Κόγιας: όσον αφορά, το αν θα ήθελα προσωπικά μια μονοποικιλιακή μαυροδάφνη ή σε blend, νομίζω είναι 2 διαφορετικά στοιχεία. Όταν μιλάμε για ένα κρασί blend, μιλάμε για ένα κρασί το οποίο είναι ένα κρασί περισσότερο branding, αν μιλάμε όμως για μια μονοποικιαλή μαυροδάφνη, ένα μονοποικιαλό κρασί, εκεί μιλάμε για ένα κρασί που θέλουμε να αναδείξουμε το ποικιλιακό του χαρακτήρα