28/03/2024 Wine reviews, values, expert tips, recipes, restaurants, news, videos & more

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ SHIRAZ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ( ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!)

Andreas Kiziris – Geelong, Vic,Australia August 2019 Πριν 2 χρόνια μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αυστραλία. Αν και ο χρόνος ήταν πολύ πιεσμένος…


Andreas Kiziris – Geelong, Vic,Australia

August 2019

Πριν 2 χρόνια μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αυστραλία. Αν και ο χρόνος ήταν πολύ πιεσμένος ( νέος τόπος, νέα δουλειά, νέες παρέες, νέο ημισφαίριο!) είχαμε τις ευκαιρίες να επισκεφτούμε αρκετά οινοποιεία και κάβες και να δοκιμάσουμε αρκετά κρασιά. Όταν μου ζητήθηκε απ τους φίλους των Tropos Wine Times ( την πιο ξεχωριστή προσέγγιση στο χώρο του κρασιού κατά τη γνώμη μου) να γράψω την άποψη μου για τα Shiraz που δοκιμάσαμε, πρέπει να πω ότι κολακεύτηκα αλλά και αγχώθηκα λιγάκι. Τελικά βρήκα το χρόνο να μαζέψω τις σκέψεις μου, και ιδού το πόνημά μου. Ευχαριστώ Χρήστο για την πρό(σ)κληση. Ελπίζω να σας αρέσει και είστε καλοδεχούμενο στην …Αυστραλία!!!

Όσοι με ξέρετε, θα καταλάβετε αυτά που θα πω : αν δεν σας αρέσουν οι παρακάτω προτάσεις, τότε απλά … δεν με ξέρετε.

Δεν θέλω να μακρηγορώ για τα κρασιά που δοκιμάζω, γιατί πιο πολύ τα αισθάνομαι και πιο λίγο τα «αναλύω» στα συστατικά που το αποτελούν.

Λίγες σημειώσεις για το πως τα κρασιά εδώ «down under», μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστα!!

  • ΚΑΒΕΣ 

Τα περισσότερα κρασιά μπορείς να τα βρεις σε ένα κοινό Liqueur Store, με ενημερωμένο προσωπικό, χωρίς να χαλάσεις τον μισθό της εβδομάδας. Τα κρασιά και οι οινοποιοί είναι πολλοί, και όλοι προσπαθούν να δώσουν πολύ καλα δείγματα γραφής στον κόσμο. Τις περισσότερες φορές πήγαινα σε αυτά και απλώς διάλεγα με γνώμονα την εμφάνιση και την τιμή. Κάποιες φορές ακολουθούσα τις συστάσεις των φίλων από Ελλάδα. Κάποιες φορές.

  • ΤΟ ΚΛΙΜΑ

μπορεί να περιμένεις διαφορετικά πράγματα από αυτά που βλέπεις στο Label ότι το κρασί προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή. Πιο πολύ έχει σημασία η διαφορά θερμοκρασίας και οι εναλλαγές μεταξύ πολύ ζεστών και πολύ κρύων ημερών! Εξάλλου η χώρα είναι τεράστια- την μια στιγμή που το Sydney έχει 10-22 βαθμούς Celcius στην Canberra που βρίσκεται 2 ώρες ανατολικά της έχει -2 έως 24 βαθμούς!

  • ΤΟ ΣΩΜΑ

Η πλειοψηφία των Shiraz είναι αυτό που χαρακτηρίζεται από τον όρο full bodied wines. Όποτε ότι θα δείτε παρακάτω έχει χαμηλή οξύτητα, μέσο με υψηλό αλκοόλ και ταννίνες. Τις ταννίνες τις αγαπάμε λίγο παραπάνω γιατί ετσι μας έμαθαν από μικρά, κάτι «Φίλοι του Ξινόμαυρου» …όσο για το βαρέλι…παρών, αλλά όχι καθοριστικό.

  • ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ

Εδώ θα ξεχωρίσω την γεύση των κύριων αρωμάτων που έβγαλε το κάθε μπουκάλι κρασί. Ήμαστε στην γνωστή γραμμή μεταξύ Cherry και Berry, με τα πιο κρύα κλίματα να βγάζουν το κεράσι και τα πιο ζεστά τα Berries. Και το δαμάσκηνο πάντα παρών, άλλοτε άγουρο και άλλοτε στην κατάλληλη ηλικία για βγάζει όλη την γλυκά και μαζί το στυφό του πρόσωπο. Πάλι απροσδόκητα ευχάριστες γεύσεις, αλλά διαφορετικές από την Ελλάδα…ξέρετε ποσά είδη Berries υπάρχουν; Και όλα έχουν διαφορετική γεύση. Να πω ότι το No 1 κρασί που έχω σε αυτή την λίστα είναι και εκείνο που πρόσθεσε στην Berry γεύση του…μελάνι!! Καινούργιος έρωτας αυτός, σπάνιος…

  • ΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ

…Θεέ μου, από το πιο απλό cottage style οινοποιείο μέχρι και τα estates, ξέρουν το άθλημα. Δεν υπάρχει κακό κρασί…ούτε ένας πονοκέφαλος ή άλλου είδους διαταραχή στην γεύση, στην εμφάνιση ή έστω στο στομάχι . Όλα τα κρασιά που δοκίμασα ήταν πάνω του μετρίου! Πολύ και καλή δουλειά από όλα τα οινοποιεία – έχω δοκιμάσει 43 διαφορετικές φιάλες από αντίστοιχα διαφορετικά οινοποιεία, και μιλάω μόνο για την ποικιλία Shiraz. Όλα ήταν πάνω του μετρίου- ακόμα και αυτά που ονομάζουμε ευρείας κατανάλωσης, όπως από το οινοποιείο Brown Brothers, ήταν τουλάχιστο value for money.

Μετά από 2 χρόνια Down Under, προτείνω τα παρακάτω 5 Shiraz προς αγορά και απόλαυση.

Δεν λυπήθηκα ούτε δολάριο για αυτά τα Shiraz!! Cheers!!

1. Jam Shed – Shiraz 2017, Clare Valley, Leasingham Wines

Με τιμή στα 15$ (δολάρια Αυστραλίας) δοκιμάζεις Shiraz, εκτός από το κλασικό Cherry και άγουρο δαμάσκηνο, έχεις νότες από βανίλια. Ναι ούτε εμένα μου αρέσει πολύ η βανίλια αλλά εδώ είναι το πως ταιριάζει αυτή η γεύση σε αυτή την ποικιλία. Επειση το μπουκάλι είναι και το πιο όμορφο όσον αφορά την ετικέτα του. 3,5/5

2.Swan Bay – Shiraz 2015, Bellarine Peninsula, Scotchman Hill

Έκπληξη νούμερο ένα. Κρασι και οινοποιείο παραλιακό. Δίπλα στην περιοχή μου, όπου δεν είναι κρύα περιοχή. Το ανοίγεις και Booom- το πρώτο Berry κρασί, με μπόλικες αλλά στρογγυλές τανίνες και πολύ σώμα.  Με τιμή στα 20$ κάθε φορά που δεν το βρίσκω στο διπλανό Liqueur Store, θα πηγαίνω στο οινοποιείο και θα χτυπάω την πόρτα μέχρι να μου ανοίξουν. Θα με μάθουν εκεί σίγουρα . Α να μην ξεχάσω να κάνω κάτι με αρνί εκείνη την μέρα. 4/5

3.Bobbie Burns-Shiraz 2010, Rutherglen, Campbell’s Wines

Εδώ λίγο τα πράγματα σοβαρεύουν, πριν ξαναγίνουν χαλαρά, γιατί μιλάμε για κρασί στα όρια της παλαίωσης του, ίσως και λίγο αργά για να απολαύσεις ένα Shiraz. Maximum 10 χρόνια παλαίωσης είναι η κατάλληλη ηλικία για να απολαύσεις αυτή την ποικιλία, μετά περνά σε άλλη φάση. Νομίζω ότι δοκίμασα ελιές μέσα. Αυτό. Κατά τα αλλά δεν έχω τιμή και δεν το βρήκα σε Liqueur Store. Και εδώ κάτω, οι φίλοι παίζουν μεγάλο ρόλο για να βρεις κάτι ξεχωριστό. Ευχαριστώ Eric. 4,5/5

4.Standout-Shiraz 2015, Heathcote, Brown Brothers

Ο ορισμός του Shiraz. Ο χρυσός μέσος όρος, με πολύ δαμάσκηνο και λεπτές ταννινες. Θέλει την μοσχαρίσια μπριζόλα του και δεν χρειάζεται να ξοδεύτεις ή να ψάξεις να το βρεις. Είναι παντού. Με μόνο 20$ (16 EURO) έχεις δοκιμάσει το ορεινό, με παράδοση και ιστορία, Shiraz της Αυστραλίας. Μια ιδιαίτερη μνεία εδώ για τη χρονιά του 2015, μιας και είναι από τις καλές χρονιές για το Shiraz , για τα περισσότερα οινοποιεία που κάνουν αυτήν την ποικιλία. 4,5/5

5. HEARTLAND, Shiraz, 2015, Lomgorne Creek

Στην κορυφή βάζω αυτό εδώ το διαμαντάκι. Μιλάμε για ότι πιο τανικό δοκίμασα, ότι πιο Berry, συγκεκριμένα Blueberry, και πολύ αρωματικό. Άφησα τα αρώματα για το τέλος διότι εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το ποτήρι. Και ο χρόνος που θα αφήσεις το κρασί να ανασάνει. Μισή ώρα ανοιχτό το μπουκάλι και αρκετό swirling μέσα στο κατάλληλο burgundy ποτήρι και… καλό ταξίδι.

Tι να άλλο με τράβηξε το ενδιαφέρον; Το Label. Σαν tattoo, σαν τοιχογραφία σε σπηλιά που κατοικεί ένας Wine lover.

Στην υγεία σας Χρήστο, Χαρούλα, Σπύρο, Δημήτρη και λοιποί Φίλοι…πρώτη φορά για θέμα που δεν ξέρω καλά και θέλω τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τις διορθώσεις σας…

Σας περιμένω όλους για μια κάθετη γευστική δοκιμή στην Αυστραλία!

ΥΓ. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία την ομάδα συντακτών της Tropos Wine Tines.

Featured Image: Photo credit m.kss.com.au

Related Posts

Meeting Xinomavro Wine at West Macedonia, Greece

18/09/2019

18/09/2019

An nice video By Stathis Saltas , on behalf of EnterpriseGreece (ex Hellenic Foreign Trade Board – HEPO) and the...

PRIORAT, ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ BRAND ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

23/01/2019

23/01/2019

Του Σπύρου Μπλάτσιου* Το Priorat είναι μία από τις δύο οινικές περιοχές της Ισπανίας που φέρουν την ανώτερη ισπανική ονομασία...

Οι φίλοι του Ξινόμαυρου στο Wine Trails Μαϊου – Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου

23/06/2015

23/06/2015

WINE TRAILS – ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ – ΑΡΓΑΤΙΑ WINERY To Wine Trails είναι ένα περιοδικό που έκανε την εμφάνισή του...

O Σάκης Παπαδόπουλος δημιουργεί το CLUB του RIESLING στην Ελλάδα!!!

16/12/2019

16/12/2019

Αν υπήρχε διαγωνισμός για τον τίτλο του πιο παθιασμένου παρουσιαστή οίνου στον Χάρτη των Γεύσεων 2019 που διοργάνωσε η Wine...

Η ΟΙΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΤΙΑΣ

10/11/2014

10/11/2014

της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου (Αμπελουργού, Οινολόγου , Οινοποιού) Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Ο βλαστικός κύκλος του αμπελιού το...

Συνέντευξη Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα στους ‘Φίλους του Ξινόμαυρου’

21/01/2015

21/01/2015

Φωτο: Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα δε χρειάζεται συστάσεις. Χημικός, Οινολόγος, Ιστορικός και ουκ...

ATOMOS LUXURY WINE

29/09/2020

29/09/2020

Atomos in ancient Greek means “the ultimate element”; this is what we stand for in Atomos: a wine of ultimate...

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ;

22/03/2018

22/03/2018

Εις μνήμη των καλών κρασιών που έπεσαν άδοξα χωρίς να φταίνε Υπάρχουν καλά, μέτρια, κακά κρασιά; Υπάρχουν καλοί, μέτριοι και...

PALEO — απ το wine bar στο Wine Church!

26/03/2019

26/03/2019

Χωρίς διάθεση διάκρισης με τα wine bars, για μας το PALEO κατατάσσεται ως Wine Church όπου ο Γιάννης Καυμενάκης είναι...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *